В УМБАЛ „Свети Георги“ за първи път в България извършиха ендоскопска операция на доброкачествен тумор в носната кухина

Хирургичната интервенция направи проф. д-р Карен Джамбазов по време на курс за следдипломна квалификация на оториноларинголози от МУ – Пловдив

 

За първи път в България в Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“ бе направена ендоскопска операция за премахване на ангиофибром – доброкачествен тумор на носната кухина. Хирургичната интервенция извърши проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги“ и ръководител на Катедрата по ушно-носно-гърлени болести на Медицински университет – Пловдив. Проф. Джамбазов работи в екип с д-р Марин Даракчиев, УНГ специалист и директор на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”, д-р Александрина Топалова, специализант по УНГ болести, и мед. сестра Славка Щерева.

Операцията бе направмена в рамките на провеждащия се от 6 до 9 март в УМБАЛ „Свети Георги“ курс за следдипломна квалификация на млади оториноланинголози – специалисти по ушно-носно-гърлени болести. Ръководител на курса и на Катедрата по оториноларингология към МУ – Пловдив е проф. д-р Карен Джамбазов.

Пациентът с ангиофибром е 42-годишен мъж, който е диагностициран в друга клиника в страната. Насочен е за операция в Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“, защото той е единственият в страната, който разполага с подобна система за високоспециализирана ендоскопска ендоназална хирургия.

Мъжът дълги години е имал силно затруднено дишане през дясната носна половина, намалено обоняние, периодично кръвотечение от носа. Туморът е бил със 7,5 см дължина и 3,5 см ширина и е заемал цялата носна кухина, като е започнал да слиза и назад в устната кухина, избутвал е околните структури, носната преграда и синусите от дясната страна.

Операцията е продължила 3 часа, като първоначално с ендоскоп са идентифицирани залавните места на тумора. Размерът му постепенно е бил намален с помощта на каутеризация – процес на разрушаване на тъкани чрез термично, химично, електрическо или лъчево Открито е типичното място на този тумор – в задните отдели на носната кухина, идентифицирана е и основната артерия, която го захранва. След нейната каутеризация постепенно туморът е освободен от всички структури, които го придържат, и е изваден през носа.

Tags: , ,

Comments are closed.