Приз “Човеколюбие”

Родителите на 6-годишния Делян, които се съгласиха органите му да бъдат трансплантирани и така спасиха живота на 3 българи. Нисък поклон пред благородството и духа им, както и пред изкуството на проф. Генчо Начев, проф. Петър Панчев и доц. Любомир Спасов, които успешно извършиха транспантациите!

Гиньо Ганев, омбудсман на България – за съпричастието му към проблемите на болните хора.

 Теодора Захариева, най-известната българска пациентка, превърнала се в синоним на крехкото ни гражданско общество – за безпрецедентния кураж, непримиримост, последователност и героична настойчивост в борбата за осигуряване лекарствата и достойнството не само на себе си, но и на другите болни българи.

Д-р Алекси Деянов, от 16 години ОПЛ на с. Арда, Община – Смолян. С тежка бъбречна недостатъчност, 3 пъти седмично ходи в Смолян на хемодиализа, но не се пенсионира, а се грижи за живота и здравето на хората от с. Арда и с. Могилица – денонощно, без отпуска и без почивка. 

 Акушерка Ангелина Марчева, с 33 трудов стаж в Смолянската болница, изродила е над 15 000 деца, без нито един смъртен случай. Оперирана преди 4 години от рак на гърдата; без да ползва болнични, на следващата седмица се връща в отделението – на пълен график! – за да бъде до колежките си и при родилките и новородените: винаги усмихната, ведра, слънчева, подвижна, лъчезарна, вдъхваща кураж.

Ангел Кючуков, председател на БЧК – Смолян, собственик на “Екокомплекс” – с. Смилян, Смолянско. Дарил над 4500 лв лични средства за подмяна на дограмата на Неонатологичното отделение на Районна болница – Смолян.

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.