Предпазването, глупако!

Позволих си да перифразирам известния предизборен израз на Клинтън “Икономиката, глупако!”. Нарочно не използвах чуждицата “превенция”, защото съм пурист.

Към кого отправям този призив и какво имам предвид?

Отправям го към всички хора, независимо дали са във властта или извън нея. (Апропо, забелязали ли сте, че властимащите сами се оградиха с непробиваем щит от околните презрени простосмъртни: не общуват с тях за нищо на света; освен, може би, когато надушат някоя далаверка, комисиони или някоя друга благинка. Стана както в Индия: разделение на обществото на касти – властимащи и властнямащи. Но това е друга тема.

Няколко пъти вдигах тревога относно неконтролируемото от епидемиологична гледна точка приемане на неясни мигранти от Близкия Изток и особено – от Африка: без имунизационни паспорти, без проверка на антителата, без лекарски прегледи. А по онези места там върлуват тубиркулоза, малария, СПИН, холера, проказа; някои от които са с дълъг, понякога – 20-годишен инкубационен период. С други думи – сами си вкарваме (да не кажа – къде) не само бъдещи бомбаджии-джихадисти, но и епидемиологични взривове. Да не говорим за смъртоносната мълниеносна като черна мамба Ебола…

Превенцията (предпазването) не струва почти нищо, а се отплаща многократно. Много лесно и по-евтино е да се предпазиш от някоя тежка болест, отколкото после да я лекуваш. Кой да ни чуе?

Неотдавна пратих и писмо до Премиера, с въпрос: Кой ще ни гарантира, че и у нас няма да имаме подобна трагедия – огнен ад, както с онзи небостъргач в Лондон? Още повече, че такива случаи вече имаше в Грозни и Красноярск. Дали и нашите блокове не са санирани с лесно горимия материал?

Кой да ти каже. Може би Премиерът ще ми отговори; още повече, че е бил огнеборец и е наясно с материята.

Надявам се да ме успокои.

Comments are closed.