Недосегаемите цигани

Много правилно Ангел Джамбазки определи думата “циганин” като професия… Всички сме свидетели как през годините на т. нар. тези хора станаха недосегаеми за закона: не си плащат тока и водата, да не говорим за данъци, не си дупчат билети в обществените превозни средства; някои се движат по улиците с по 30-40 “висящи” дела; бият лекарите, дошли да им помагат; децата им посещават училища колкото да си получат закуската; съдиите са снизходителни към престъпленията им.

Разбира се, необходима е договорка, че немалка част от тези хора се трудят честно и почтено; лично аз пазарувам от техни сергии на “Женския пазар” и ме обслужват безупречно. Като лекар в Ямбол и с. Ръжена, Казанлъшко съм ги лекувал неведнъж: някои са изпълнителни, други – не, както и при нас, българите. Общо взето са весели, неподражаеми музиканти и танцьори. Но – сред тях има и сутеньори, наркотрафиканти. 80% от затворниците са цигани.

Защо са почти недосегаеми за властта и съдебните органи? Та самата дума “циганин” на гръцки означава “недосегаем”…

У нас са дошли от Индия, областите Пенджаб и Раджастан по времето на цар Иван Шишман. Техният свободен нрав е бил забелязан още от султан Сюлейман, който през 1430 година издава специален “Закон за циганите във вилаета Румелия”. Явно, не им е подействал…

Химлер, естествено – с благословията на Фюрера, е издал указ “За циганската напаст” още през 1938 г. 200 000 от този етнос са унищожени във фашистките концлагери.

Средната продължителност на живота им е 44-45 години. Причините: ниска здравна култура, висока заболеваемост от инфекциозни болести, нездравословен начин на живот – като правило всички пушат и много пият, а и се хранят нездравословно. От 58-те хиляди новородени през м. г. поне 40% са техни…

Споделям предвиждането на ЦРУ, според което през 2080 г. в България ще живеят 2,8 млн души, половината от които – цигани. Какво да направим – като се размножават за наша сметка… Опитахме се да ги “интегрираме”, т. е. приспособим: давахме им апартаменти до българските, в резултат на което българите ги напуснаха… Не могат, братята роми, да живеят мирно и тихо, без висока музика, скандали, побоища, ножове… Повтарям: немалко от тези хора са приобщени, живеят разумно и с труд. Но – къде отидоха парите за т. нар. “ромска интеграция”? Търсете ги у техните барони…

През Априлското въстание са участвали активно в опожаряването и избиването на населението от Клисура. Затова, “превантивно”, копривщенските въстаници са избили 70 цигани в своя град в нощта на 27 срещу 28 май 1876 г…. Циганите от Чирпан са участвали и в поголовния геноцид на населението на Стара Загора, когато са изклани, изгорени живи и избити със снаряди 15 000 невинни българи.

През последното преброяване/2011 320 000 български граждани са се самоопределили като цигани. Всъщност, броят им е поне 700-800 хиляди. Причината е, че йерлиите, които изповядват исляма, са се писали турци, а кардарашите, които са християни – българи.

Иначе по света са около 10 млн.

Напоследък станахме свидетели на издевателства и побоища от страна на циганите в няколко наши градове. Но, както забелязваме, това не трогва българските държавници, нито един от които не отиде в Асеновград или Гърмен. Какво да се прави – тези хора им помагат да вземат властта; верни гласоподаватели са…

Изходът е доста сложен, но същевременно – и прост.

Образованието трябва да е истинско, а не да се изчерпва само със закуските. Да ги обучаваме на здравна хигиена и навици, на предпазване от ранна бременност и болести. Деца не бива да раждат деца. И, още: децата трябва да бъдат имунизирани.

Законите трябва да се спазват от всички и да важат за всички.

Явно нещата пак опират до съдебната система.

Друг е въпросът: а те искат ли всичко това?!

Comments are closed.