МУ-Пловдив в тясно сътрудничество с университет и болница в Йерусалим

Медицински университет-Пловдив беше домакин на среща с представители от болница Адаса в Йерусалим, съобщи зам.-ректорът по международно сътрудничество – проф. д-р Мариана Мурджева.

Гости на МУ-Пловдив бяха проф. Зееви Ротщайн – генерален директор; Орен Леви заместник–директор; проф. Джошуа Мошонов – ръководител катедра по ендодонтия при Факултета по дентална медицина на Еврейския университет и болница Адаса, както и доктор хонорис кауза на МУ-Пловдив и д-р Атанас Циканделов – официален представител на болница Адаса в България. Гостите от Израел обсъдиха възможностите за бъдещо сътрудничество с МУ-Пловдив и с университетската болница „Свети Георги“ – Пловдив, чието ръководство на срещата беше  представено от  проф. д-р Жанет Грудева – зам.-директор.

Болница Адаса е асоциирана с Еврейския университет в Йерусалим и създава повече от половината научна продукция в областта на медицината в Израел. Годишно през нея преминават над 1 милион пациенти. Еврейският университет в Йерусалим е един от водещите в страната и в света с научни проучвания в областта на медицинската генетика, онкологията и имунотерапията, инфекциозните болести, невробиологията и общественото здравеопазване.

През последните години МУ-Пловдив поддържа тесни академични връзки както с болница Адаса, така и с Еврейския университет в Йерусалим – активен обмен на преподаватели в сферата на стволово-клетъчната трансплантация и имунотерапията на рака, както и в денталните лазерни академии, чийто домакин и организатор е МУ-Пловдив. От 2016 г. образователните мобилности се осъществяват и по програма ЕРАЗЪМ+.

Tags: ,

Comments are closed.