Ще изкачат ли държавниците ни “Кота-90”? 17 ноември става Дядовден. Пастет “Столетник” – още един родопски еликсир за дълголетие

На Петковден в с. Славейно, Смолянско, Свещено място на българската медицина, организирахме Кръгла маса по въпросите на Домовете за възрастни хора и Центровете за възстановяване след онкотерапия. Читалището бе препълнено. Местните хора много повече се вълнуваха от западането на Родопите, особено на селското стопанство, от постепенното замиране на овцевъдството и говедовъдството, от загубването на поминъка си и миграцията на младежите.

Всички единодушно подкрепиха Призива към политиците и държавниците ни да провеждат целенасочена държавна здравно-демографска политика “КОТА-90”, в смисъл възможно повече българи да доближат и дори да достигнат 90-год. възраст, която никак не е рядкост в Родопите. Причините за тукашното дълголетие са простички: майките кърмят децата си до 10-12 месеца; киселото им мляко е подквасено с бацилус булгарикус; млякото на овцете, пасящи над 700 метра височина и сиренето, добито от него, съдържат противоракови антиоксиданти; тук не пържат храните си, а ги пекат и варят; хората са винаги дружелюбни, сърдечни, с ведро, слънчево настроение, не бързат – а така и времето се движи по-бавно, много се движат и работят и, най-важното – не злобеят, не завиждат, не изпитват негативни чувства, не се ядосват за щяло и нещяло, не приемат дребните проблеми “на нож”, като въпрос “на живот или смърт”, както подчерта асеновградският клиницист д-р Никола Тодоров.

Бе показан пастетът “Столетник”, изработен от млекопроизводителката от с. Смилян Милкана Йорданова, по рецепта на видния микробиолог проф. Чомаков, съдържащ концентриран щам бацилус булгарикус, ямболски лук и други съставки; чрез този пастет, който изчезва много бързо от магазините,  създателят му доживя до преклонна възраст, като работеше до последните си дни.

Призивът “Кота-90” вече е подписан от видни наши учени – академици и професори. Кръглата маса по темата ще се повтори на 17 ноември в София, когато се навършват 190 години от рождението на дядо Петко Славейков. Тази дата ще бъде обявена за “Дядовден”, като преклонение към дедите ни, уважение към дядовците на внучетата и грижа за здравето на третата възраст.

Магазините са тези:
МАГАЗИН „ДЕЛИКАТЕСЕН“ – гр. София, кв. Гоце Делчев, ул. Костенски водопад № 45 /до стоматологична клиника „Стойчев“/. Телефон за връзка и поръчки: 0898 33 03 04.

 

МАГАЗИН “ДЕЛИКАТЕСЕН” – гр. София, кв. Изток, ул. Ж.Кюри. Телефон за връзка и поръчки: 0898 33 03 04

 

 

 

Магазин за сирена и вино „Купаж“– гр. София, ул. Солунска 42

Comments are closed.