“Мечка” за България

“Мечка” е понятие от казармата. Хвърляш върху някой, дето ти е много противен, шинел върху главата, за да не те вижда, и докато се усети, му стоварваш няколко “тупаника”, т. е. крошета, и изчезваш, докато не е дошъл фатмакът.

Ето, че направиха “мечка” и на един безобиден контрольор. Проверявал човекът, както си му е редът, билетите на пътниците в автобуса; стигнал и до три мургави каки. Те му се изсмели. И когато слезли, му направили въпросната “мечка”. Ще ни искаш билети, а?! Ти не знаеш ли, че ние, от нашия етнос, сме неприкосновени за проверки, плащане на данъци, ток и вода, ние сме над закона; имаме само привилегии – не и задължения. Какви билети бе, алакноолу?!

После, разбира се, си тръгнали; даже не тичали. Кой смее да им каже нещо? Те са господарите на републиката; тях ги пази Хелзинкският комитет. И властимащите, щото те са им избирателите, те ги крепят да са там, при кацата с мед, барабар с кумовете, братовчедите и суджуците.

Показаха този нещастен човечец по телевизиите. Няма нужда да му правят рентгенова снимка, за да разбереш, че му е счупена скулата. Сега ще го оперират. Ще изпитва болки. За стреса и унижението – да не говорим.

А побойничките? Иди ги търси. Пък и да ги намерят – ще си понесат ли наказанието?

Колкото го понесоха свирепите трошачи на костите на малки деца от Асеновград. И убийците на професора от Красна поляна. И грабителите и изнасилвачите на беззащитни баби по селата, където положението е както при безчинствата на черкезите след изтеглянето на Дибич-Забалкански.

Кога живеем? В XXI или в XIX век?!

Но “мечката” върху злощастната глава на Майка България вече е хвърлена…

Comments are closed.