Иде ли чумата

Съзнавам, че заглавието е страшно, но какво ли вече е спокойно в този обезумял, безразсъдно глобализиращ се свят?

Новината е стряскаща: появила се чума в Мадагаскар. Вече е отнела над 120 живота. И пълзи към съседните страни.

Опасното е, че не е от бубонния, а от белодробния тип – този, който се предава като грип, по въздушно-капков път, при кашляне и кихане… И е много по-труден за лекуване…

Още по-опасно е, че оглупялата Европа продължава самоубийствено да приема пълчищата, нахлуващи безпрепятствено в нея – без визи, без лични карти, да не говорим за имунизационни паспорти. Не са ваксинирани и децата им – против никоя от епидемиологичните зарази. Нищо чудно, недай си, Боже, на Стария континент пак да пламне полиомиелит, който преди 60 години косеше децата му; а оцелелите оставаха парализирани инвалиди за цял живот..

Чумата е опустошавала Европа на няколко пъти, вкл. и България. Два църковни събора са я заклеймявали: през 1348 г. обвиняват в разпространението й богомилите, през 1360 – евреите. Почти напълно е обезлюдила Тракия, Македония и черноморските ни градове. Тя, чумата, е основната причина за падането ни под турско робство.

В средата на 19-тия век чумната епидемия отново е покосила десетки хиляди българи, предимно в Родопите.

Напразно публикувах няколко реплики по темата в медиите; през август написах и Отворено писмо до Меркел, занесох го в немското посолство, пуснах го и в моя в. “Български лекар”: така и така, фрау, не виждате ли огромната епидемиологична опасност за Европа с лекомисленото си отношение към мигрантите, които храбро насърчавате да идват насам без всякакъв надзор. Навремето корабите на нашите деди, като се връщали от хаджилък, а и мюсюлманите, посетили Мека, са стояли 2 седмици карантина на пристанището във Варна. Хората тогава са мислели с главите си – за здравето на децата и внуците си; явно не са били либерали-глобалисти. Подобно писмо занесох и в Нунциата – до папа Франциск, който също така, без да мисли, се скара на европейските държавници, които не искат пришълци. Така и така, Ваше Светейшество, не виждате ли, че участвате в заговор срещу християнството?! Никакъв отговор.

“Чумата да те тръшне!”, е едно от проклятията на нашия народ.

Сигурно е имало защо да го употребяват…

Comments are closed.