МОН – най-големият враг на децата ни

Ученичка в пети клас показа какво значи за едно крехко дете да носи на гърба си раница, тежаща колкото 20% от теглото му. Храбрата му майка организира бягане на родители с раниците на децата си; към тях се присъедини и Мая Манолова, която – нека ѝ го признаем, заслужава го! – винаги напипва пулса на живота, за разлика от 240-те хрантутници в Парламента.

Знаем, че тази ученичка бе писала отворено писмо относно проблема до МОН, но така и не е получила отговор. Трябваше родителите и омбудсманът да вдигнат шум, за да се престраши зам.-министърка да обяснява, че “ще вземат мерки”.

От дълги години МОН не само води последователна отродителна дебългаризираща политика спрямо нашите деца, но и продължава да ги тормози посредством дълги-предълги безсмислени учебни занятия, без никакво време за почивка и спортуване. Права бе Манолова: нека поне един чиновник да отиде с тежка раница на училище и да прекара един учебен ден. Представяме си с каква умора ще се довлачи до дома си…

Едва ли някъде другаде по света се издават по 5-6, дори повече учебници за един и същ предмет. Та, който от тях посочат учителите, по него ще учат учениците… МОН няма единна учебна политика. Във вече далечните презрени социалистически времена имаше само по един учебник, одобрен от МОН, за даден предмет, за всички ученици. Сега сме “демокрация”. Имаме в изобилие банани и тоалетна хартия. Както и учебници.

Имаме си и МОН, което изхвърли от читанките и христоматиите възрожденските и родолюбиви стихотворения на класиците. Вместо тях децата ни изучават Хари Потър и “Декамерон”.

Няма ли кой да закрие това вредно за България МОН?!

Comments are closed.