Кадрите решават всичко. Ама къде са?

“Вие разбрахте ли, че нямаме кадри? Ние отваряме конкурси и никой не се явява по пет пъти. За 800 лв човек толкова и ще работи. Как да ги накарам да работят? Това е истината. С този личен състав не виждам как ще стане.”

Това са думи на новия директор на НЗОК проф. Камен Плочев, изречени пред ръководния състав. Горчиви, но – верни.  Подкрепят го двама от членовете на Надзорния съвет. Теодор Василев: “Ние сме залети с милиарди цифри, без анализи. Нито от тези, които ги пращат, нито от тези, които са тук на заплата.” А д-р Иван Кокалов отсича: “Капацитетът в РЗОК е почти никакъв.” Явно, прав е бил другарят Сталин: “Кадрите решават всичко!”

Как да обсъждаме тези заключения? Проф. Плочев би трябвало да знае, че личният състав на Касата е раздут с хранени хора на предшествениците му Пламен Цеков и Нели Нешева, все капацитети и видни явления в историята на българското здравеопазване. Силна е земляческата линия… И в НЗОК четат “Меракът на чичо Денчо” на Михалаки Георгиев. И вместо да се вайка, че никой не работи и не прави анализи, професорът да развърти пръчката… “Нет человека – нет проблема”, отново да прибегнем до премъдростите на сатрапа.

Апропо, защо ще трябва да се вика фирма за тях? Нали НЦОЗА е за това? Последната буква в абревиатурата му е именно “анализи”.

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.