Сетила се Мара да се побара…

Ако някой разгърне в. “Български лекар” (течението го има в библиотеките), бр. 5 от 1998 г., на стр. 3 ще види моята категорична оценка за начеващата “здравна реформа”, така с престъпна ентусиазираност захваната от зъболекаря Семерджиев и неговия гуру Иван Костов: тази оценка е само една дума – “скепсис”. Заради нея УС на БЛС отлюспи в. “Български лекар” като свой орган-официоз, при все, че не ми заплащаше и стотинка за жеста.

Сега народни представители, вкл. от ГЕРБ, както и новият здравен министър-икономист публично се отричат от явно сгрешения и порочен модел “Семерджиев”, срамежливо наричайки системата “изчерпана”. Чак сега се сетиха, че Медицината не може да бъде индустрия, бакалия или сергия – тя има друго предназначение: да защитава здравето и живота на хората, а не да им изсмуква и последните стотинки от джоба, за да пълни гушите на самозабравили се търгаши и фармаолигарси. Цели 20 години упорито навирах в очите на т. нар. държавници и политици статия след статия, реплика след реплика, предложения след предложения – тя да бъде низвергната и заклеймена като вредна за българския народ и ги призовавах да я сменят: просто да изгонят търговията от Храма на свещената Медицина.

Съвсем не казвам, че съм абсолютно прав или самотен. Много други здравни активисти и общественици мислят и говорят като мене. Но онези недостижими субекти там, по върховете, слушат само себе си. И, разбира се, гуруто на всички гурута, независимо кой е той на от коя управляваща партия е лидер.

Доста хора обаче се облажиха от престъпната “здравна реформа Семерджиев”; затова и му издействаха още един министерски мандат, макар и служебен, временен, само за 100 дни. Сега “най-добрият здравен министър на всички времена” (по определението на Мария Капон, с която членуват в една партия – т. нар. “Десните”, чети: “Бесните за власт”) ще си го пише в биографията: бил е, човекът, цял вицепремиер и цели два пъти здравен министър. Чудесно “си-ви”, няма спор. За сметка на десетки хиляди страдащи и нелекувани българи, а някои от тях – и малко  поумрели.

Ще повторя оценката си – “скепсис” и за здравно-реформаторските настроения и закани на сегашното правителство и поддържащите го депутати. Няма да пипнат статуквото; то ги устройва.

Надявам се, че бъдещото Движение за здравно-демографска политика и дълголетие “Кота-90”, което ще създадем на 20 декември в 17 ч. в залата на Столичния съвет на Съюза на офицерите от запаса (бул. “Хр. Ботев” 48) ще даде поне някакъв тласък в това направление. Нарочно избрахме денят – тогава е Игнажден; време за нови решения.

Tags: , , ,

Comments are closed.