На вниманието на Министър-председателя г-н Бойко Борисов: Насилието ни залива отвсякъде!

КОПИЕ: Президент Румен Радев

КОПИЕ: Министър Красимир Вълчев

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕМИЕР,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

 

Всекидневно сме свидетели на все по-ширещото се насилие в училищата. Вече има и немалко убийства на ученици, причинени от техни съученици, като започнем с двете пловдивски ученички преди 10-тина години. Оше тогава писахме на тогавашните власти, но никой не ни обърна внимание. 

Скорошното пребиване чрез хватки в стил ММА на момче от Русе сигурно потресе и Вас. Това може да се очаква, след като турнирите ММА се провеждат все по-често; насилие блика от телевизионните екрани; налице е пълно отсъствие на уважение към човешкия живот, здраве и достойнство.

Насилието започва от… детските градини. Някои от работещите там възпитателки си позволяват да крещят и посягат на невинните малки дечица, без да се вълнуват от писъците и плача им, причинявайки им стрес – а той е най-болестотворният фактор, по-силен дори и от тютюнопушенето, според класификацията на СЗО. Нееднократно съм предлагал на МОН да издадат наредба в този смисъл: за незабавно уволнение на подобни “възпитателки”, вкл. и на директорките на градините, в които е допуснато насилие над децата. За учениците-насилници: изключване от училище. Абсолютна забрана на планираното – а дори вече някъде провеждано! – гнусно и пагубно за потомството ни “джендър”-обучение, което иска да ни налага неадекватната Истанбулска конвенция. Вместо него – децата ни да бъдат обучавани в здравно-духовна култура, което означава – здравни познания и навици по отношение социално-значимите и полово-преносими болести и вредностите тютюнопушене, алкохол, наркотици, затлъстяване, агресия.

Движението за здравно-демографска политика и дълголетие “КОТА-100” е готово да предостави нужното учебно помагало по темата.

Насилието трябва да бъде изкоренено от детските градини и училищата , нас; това е още по-наложително на фона на най-неудържимия демографски срив, базиращ се на най-високата заболеваемост и детска и обща смъртност и най-ниската средна продължителност на живота в ЕС, които се отбелязват в България.

Нима именно това не трябва да е болката и основната проблематика на нашите държавници?!

Вие също сте бащи, някои от Вас – и дядовци. Помислете за децата и внуците на България!!

 

Писмото е приподписано от десетки български лекари и актьори.

Tags: , , , ,

Comments are closed.