Здравният модел бил сбъркан изначало…

Сега, когато поредните скандали разтресоха Касата-монополист, отвсякъде се разпищяха: “Здравният модел е сбъркан от самото му начало…”

Ха, добър ден, како Сийке…

Това ви го говорехме и доказвахме още преди точно 20 години, когато т. нар. “здравна реформа” тъкмо започваше… Вижте бр. 5/1998 г. на в. “Български лекар”, – и ще се убедите.

Да, но тогава баш-реформаторите ни обявиха за “враг на народа” и ни отлюспиха. По седесарски. Нищо повече – разгониха ни и рекламодателите. По демократично. Пак да им благодарим, че още не са отворили Белене.

“Почти не вярвам на никоя епикриза, писана от колегите, защото знам, че натъкмяват диагнозите с цел влизане в някоя клинична пътека…”, тъжно призна по “Хоризонт” един лекар-синдикалист.

В последните дни на м. г. Касата-монополист благоволи да изплати на ловешките лекари част; повтаряме – част!! – от честно заработените от тях пари. Получиха си и заплатите за м… октомври. За септември и ноември ще почакат. Също като лисицата, която вървяла след коча…

Чудно ли ви е тогава, че Областна болница – Ловеч агонизира и съвсем скоро ще затвори врати? Същото чака и Врачанската. Да се готви Смолянската…

Това са крайните резултати от блестящия замисъл на Семерджиев, осъществен с благословията и щедрата финансова подкрепа на Костов.

Сега БЛС се радва, че е подписан НРД. Парите вече били с 120 или повече там млн. И – какво от това? Ще ги дадат ли? Естествено, че – не. Колкото платиха за изработените надлимитни пари за 2015, 2016 и 2017 г. Да се готви 2018.

Това е положението в съвременното българско здравеопазване: НЗОК не плаща. Има да дава стотици милиони на българските, че и на чуждестранните болници. В същото време некомпетентният й управител се тресе от страх и избира най-лесното: да се скрие с болнични.

Comments are closed.