Двойният аршин

Премиерът на изчезващата държава остана крайно учуден, че у нас се внасяли хранителни продукти с лошо качество; “двоен стандарт” или, както казва народът ни с турцизъм: “двоен аршин”. Сухото мляко за нашите деца, видите ли, съдържало няколко пъти по-малко калций, два пъти по-малко калий и фосфор; млечният шоколад бил без мляко и пр. Възмутена се обади и еврокомисарката Вера: тя била и майка, и баба, и нямало повече да се допускат тези безобразия спрямо стопяващото се население…

Неколкократно сме повдигали въпроса, отправен към нашите държавници: да се върне старият добър БДС от времената, когато саламът и кренвиршите ухаеха на месо, ограничаващ вредните съставки – мазнини, сол, захар. Дали затова, когато бяхме студенти, нашите професори се затрудняваха да ни покажат пациент с рак на дебелото черво, а днес той е на първо място сред онкологичните заболявания: 5000 новодиагностицирани случаи годишно?

Впрочем, нито един от десетките депутати и държавници, до които съм изпращал мнения, препоръки и сигнали, не е благоволил да ми отговори на нито едно от тях. Виж, ако е някой големец от Брюксел или Вашингтон, реагират на секундата. Същото се отнася и до демографския проблем, по който бия тревога от поне 35 години – със статии, интервюта, специална книга. Но ако ЦРУ каже същото, което съм предвидил още тогава, ще измънкат нещо, колкото от кумова срама.

Ето, и това е двоен аршин: внимание към чужденците; пълно пренебрежение към своите.

Comments are closed.