Голямата страшна ножица

ЦРУ съобщи това, което и без това си го знаем: ние сме най-бързо стопяващата се и изчезваща нация, с ний-високата смъртност и най-ниската раждаемост и средна продължителност на живота в ЕС.

Данните за 2017 г. са недвусмислени:

обща смъртност 14,44 на хиляда души от населението – 3-то място в света; пред нас са само Лесото и Украйна;

раждаемост – 8,9 на хиляда. Не се съобщава за детската смъртност – по слухове знаем, че е около 16 на хиляда; ако е вярно – това е трагедия: в Япония е под 4…;

прирастът е отрицателен – минус 5,5 на хиляда;

средна продължителност на живота – 71,2 години за мъжете, 78 – за жените.

Къде останаха заканите на премиера, че през 2017 са щели да бъдат родени 71 000 деца? Истинската им цифра е 58 000… Отделен е въпросът колко от тях са на родители с небългарско самосъзнание. Независимо дали са “родител-1” и “родител-2”, както ще го изискват джендърите, които не признават думите “татко” и “майка”.

Защо е толкова висока българската смъртност?

Нали геномът ни е много як, на дълголетници? А от него в 40% зависят здравето и продължителността на живота ни.

Но в 30% зависи от начина ни на живот – стрес, пушене, употреба на алкохол, затлъстяване, заседналост.

В стреса – най-важният болестотворен фактор – се включват завистта, омразата, напрежението от ниската заплата и пенсия, от несигурността в днешния и утрешен ден; и – не на последно място – самотата. “Ако не умре от самота/ човек може дълго да живее!”, бе възкликнал Ал. Геров. Тя, проклетата убийствена самота, е първопричина и за възникването на ракови заболявания, и за голям дял от самоубийствата. В Англия разкриха място за специален “министър на самотата” към МЗ. У нас, то е ясно – няма да стане.

В 20% нашето здраве и дълголетие зависят от околната среда. Гърция безусловно спря внасяните от Турция отровени с пестициди и инсектициди плодове и зеленчуци. Ние – разбира се, не си го и помисляме; нали ще обидим комшиите, пък са ни и съюзници… Другите “околни” вредности са стабилизиращите Е-та, консерванти и оцветители, високата масленост на второкачествените храни, идващи специално за нас, “туземците” от Източна Европа; пушеците и изгорелите газове от престарелите ни автомобили.

Оставащите само 10% са за здравеопазването – и то не е наш съюзник, с прекомерно високите цени на лекарства, консумативи и хонорари за специалистите, с все по-намаляващите и застаряващи лекари и сестри. ДДС за медикаментите и медицинските изделия така и не паднаха; виж, за толкова важния за народа ни хазарт си остава нула… Да не говорим, че педиатрите са с 400 по-малко от необходимото. Е, то вече и деца почти няма – за какво са ни тогава детски лекари?… Сестрите са 3 пъти по-малко – едва 20 000, при необходими поне 60 000. Ще кажете: то и населението намалява. Ще има ли кой да поднесе към попуканите устни на тежко болните чашка вода?

ЦРУ не съобщава колко млади и образовани българи напускат Родината си.

Нямам познато интелигентно семейство, което да не работи със скайп… Защото само чрез него може да види най-близките лица. А това също е стрес: да не можеш да погалиш децата и внучетата си, най-скъпото за всеки човек. Или, ако са тук, да не можеш да им отидеш на гости, защото не можеш да отделиш няколко левчета от пенсията за играчка и шоколадче…

Огромната, чудовищно разтворила се ножица между най-ниската раждаемост и най-високата смъртност, както и между най-мизерните доходи в ЕС и шепичката ненаситни олигарси-милионери, вече се затваря и срязва снагата на Майка България…

Дотам ни докара прехваленият “преход”, заради който така вдъхновено скачахме по площадите преди близо 30 години…

Комунизмът си отивал…

България – преди него…

Comments are closed.