Модерен очен лазер

Днес в Медицински университет – Варна бе представен нов очен лазер от последно поколение за бързо, прецизно, минимално инвазивно лечение на заболявания на ретината с минимални странични ефекти. Проф. д-р Христина Групчева, заместник ректор „Научна дейност“ и ръководител на катедрата по очни болести и зрителни науки  обясни, че новата апаратура е проект, спечелен от екипа на доц. Златарева, чрез който специалистите от МУ-Варна ще предоставят възможност на пациентите за по-добро очно здраве.

Новият лазер ще се използва за терапия на много ретинални заболявания, най-широко разпространено от които е диабетната ретинопатия. „Това е социална придобивка за региона и България, както и изключителна научна придобивка за катедрата.  Такива лазери има само 3 в страната, като този е първият в Източна България, а другите два са в София.“, заяви проф. Групчева.

По време на представяне на революционната апаратура присъстваха офталмолози, докторанти и специализанти от катедрата, както и Стефан Брион, представител на фирмата производител на медицинската апаратура от Франция, който се занимава с обучението на офталмолози от цял свят.

В момента Медицински университет – Варна работи по разкриване на Университетски очен медицински център. Предстои и друга инициатива на МУ-Варна, отново по проект. При нея безплатно лечение ще получат 90 двустранно слепи пациенти, изгубили зрението си заради катаракта. Изискване при подбора на пациентите е зрението на по-доброто око да е под 15% и потенциалът на окото за операция да е добър. Първите интервенции ще бъдат извършени в началото на месец май отново с топ технология – компютъризирано насочване на хирурга по време на операция с цел оптимални постоперативни резултати.

Tags: ,

Comments are closed.