Обръщение на министерство на здравеопазването на Република България до Тотко Найденов

УВАЖАЕМИ ДОКТОР НАЙДЕНОВ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕДИЦИНСКАТА ОБЩНОСТ,

Поздравявам Ви по повод честването на 120-та годишнина от рождението на чл.-кор. проф. д-р Константин Чилов в рамките на организираните от Вас 21-ви Чилови дни, както и по случай връчцването на наградата, носеща името на големия български лекар.

Приемете уважението ми към дългогодишните Ви усилия, благодарение на които тези Ваши инициативи се превърнаха в традиция, популаризираща едновременно и забележителното дело на проф. д-р Константин Чилов, и здравословната природна среда на Родопите и природосъобразния начин на живот на родопчани. С дейността си Вие работите за това споменът за проф. Чилов и наследството, което той е оставил, да се запазят за идните поколения като пример за пълна отдаденост и посвещение на лекарското призвание и пациентите.

Завършил медицина във Виенския университет, за краткия си живот, изпълнен с активна академична преподавателска, управленска и лечебна дейност, чл.-кор. проф. д-р Константин Чилов е единственият български клиницист-енциклопедист, автор на първото у нас ръководство по клинична лаборатория. С научната си работа, резултат от който са немалко учебници, учебни помагала, над 250 специализирани труда, много от които написани директно на немски език, той съществено допринася за развитието на родната медицина в областта на вътрешните болести. Международният му професионален опит и ерудиция му отреждат завинаги почетно място в историята като първия български лекар, създал своеобразен мост между медицинската наука у нас и в Европа.

Приветствам идеята Ви тази година, по повод кръглата годишнина, с Наградата “Проф. К. Чилов” да отличите четирима лауреати, посочени от ректорите на Медицинските университети в страната. Това е признание за най-заслужилите и най-изтъкнати клиницисти на България, които са гордост за цялото ни медицинско съсловие.

Поздравявам всички, удостоени с този приз и съм сигурен, че и занапред те ще бъдат достойни негови носители, които работят в полза на българските пациенти.

На Вас пожелавам здраве, късмет и успешна реализация на бъдещите Ви творчески планове.

НА ДОБЪР ЧАС НА ЧИЛОВИТЕ ДНИ!

 

КИРИЛ АНАНИЕВ,

МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Гр. София, 30. 06. 2018 г.

Comments are closed.