Прочетено

В обширно интервю (цели 2 пълни страници) във в. “Доктор”/27 август бившият журналист от сп. “Отечество” Е. Е., председател на Съюза на билкарите и производителите на живи храни, представящ се и като… ирисолог (известна ли е подобна специалност?), напоително разказва за опита си с… лечението с билки.

“При половината пациенти, които идват в кабинета ми в София за ирисова диагностика, откривам значителни интоксикации.”

Как ги открива, какви са му познанията по болестите – иди, че разбери.

Но той си позволява и да укорява… лекарите (че защо не – нали има кабинет и пациенти като тях?):

“Тъжно е, че лекарите изобщо не са наясно с проблема. Техните пациенти, например, след операция се захранват в болниците с абсолютно същата храна, която ги е разболяла.”

Човекът не изяснява за какви операции става въпрос – коремни, гръдни, офталмологични, ортопедични; а и няма как да е правил анализ на храната в болниците. Но – важното е да се озъби на лекарите. Така, де – нали им е колега…

Оказва се още, че Е. е открил лечебните свойства на… светлината в храната (?!?):

“Всяка обработка на храната намалява нейната жизнена сила, енергийна стойност, светлина. Колкото по-голямо е количеството на биофотоните в една храна, толкова повече светлина тя носи. Чрез нея човек си попълва не само веществените нужди на организма, но и енергийните – онова по-високо вибрационно поле (нов научен термин, явно!, Т. Н.), което представлява неговата менталност и емоционалност.”

Има и други зашеметяващи премудрости на медицинския лаик:

“При слънчев билков извлек чрез своите лъчи слънцето успява да експресира и зареди паметта на водата (?!?) с жизнената сила на растенията. Налице е пренасяне на чиста информационна структура (?!?) във водата.” Бре! Да обявяваме ли в “Ланцет” за научен медицински принос на билкаря?

Но той не е обикновен събирач, изготвител и продавач на билки. Той е и учен от световна класа:

“Намерихме чисто място в Боженския Балкан с много видове лечебни растения – до 72 (как пък ги е преброил?!?, Т. Н.) вида на един квадратен метър.

В лабораторията на нашия резерват “Билкария” сме открили, че трябва да се търси биохимичен синтез на растението в тялото на човека. Като изпиваме, мажем по кожата, която е маслоскопична, и по ароматотерапевтичен път цялото растение с цялата му жизнена енергия се събира в човешкия организъм и го лекува.”

Открил е и нов лечебен метод – чрез третиране с млечнокисели бактерии на билкови смеси. Четете, четете:

“Разбраха ни” микроорганизмите (?!?) и се оказа, че от антидиабетична смес от билки или от смес за високо кръвно може да се направят ферментати (?!?), които имат по-силно лечебно действие. В последните десет години в практиката ми използвам този метод. Той променя изцяло възможностите да се лекуват полипи и по-тежки заболявания на дебелото черво чрез възстановяване на неговата нормална микрофлора. Убеден съм, че това трябва да се смята за напредничав модел за лечение (?!?). Специално при полипи на дебелото черво отлично помагат смесите от билки, подложени на ферментация с млечнокисели бактерии. По този начин 90% от болните се повлияват сравнително бързо и трайно.”

Каква наглост и самонадеяност, а? Един самоук билкар бил открил и използвал нов лечебен метод за лечение на дебелочревни полипи (чакайте, чакайте, те не се ли отстраняваха само оперативно?); а и как ли ги диагностицира – през ирисите?

Самонадеяността обаче продължава. Човекът не само преборва световните фармаколоси, но и чете лекции и обучава последователи:

“По отношение на билките в България устояхме на натиска (?!?) на фармацевтичните гиганти. Медиците не не проявяват желание да използват лечебните свойства на билките. В нашите билкопродавници идват французи (?!?). всяка година в резерват “Билкария” правим “Лятна академия” за всички, които желаят, и обучаваме едновременно на тема хранене и на тема билколечение.

 

Обсъждане. За пореден се убеждаваме в самонадеяността на самозвани “лечители”, които чрез умело внушение чрез логорията си успяват да прелъжат стотици наивници.

Ето защо е крайно време да се върне старото положение, което беше залегнало в предишния Закон за народното здраве: право да лекуват да имат само хора с медицинско образование!

Comments are closed.