На вниманието на ЦКПЕ: Как да се реагира на нагли пациенти

В предаването “Господари на ефира”, излъчено на 17 октомври и повторено на 18 октомври по Нова телевизия, видях следния епизод от иначе антиинтелектуалния формат “ВИП-брадър”, когото не следя.

Един от участниците в него, някой си Кулагин, който тормозеше съквартирантите си, посред нощ започна да се оплаква от болки в… пръстчето и капризно поиска да му извикат “Спешна помощ”. Дошлата млада лекарка бе посрещната от вратата с наглото “Злобарке малка”. Въпреки явно доброто му здравословно състояние тя не се обади, нито му поиска обяснение за унижението, а старателно започна да го преглежда.

Уважаеми колеги,

Без съмнение, всички ние сме давали дежурства по “Бърза помощ” и сме неведнъж сме бивали безпричинно оскърбявани, обиждани, ругани от нагли пациенти. Без съмнение, още от пръв поглед можем да причиним дали те са в относително здраве, но не им се противопоставяме, а преглъщаме и добросъвестно ги преглеждаме.

Предлагам да излезем с обръщение към колегите в подобни случаи да запазват достойнство и да напускат адреса.

Отдавна мина времето на министъра-мракобес Ангел Тодоров, който бе издал указанието “Пациентът винаги има право”; подчертавам – “винаги”, независимо от обстоятелствата. Нещо повече, при всяко оплакване от пациент непременно – независимо дали то е било основателно или напълно безпочвено – следваше наказание за лекаря.

Крайно време е да се отърсим от тези комплекси и да даваме отпор на подобни наглеци. Разбира се, далеч не става въпрос за влизане в конфликти с пациентите, но тези от тях, които не уважават труда и достолепието на лекаря, трябва да бъдат съответно поучавани.

Comments are closed.