На вниманието на г-н Сотир Цацаров, главен прокурор на Република България: Предложение за Яворов

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЦАЦАРОВ,

В ранното утро на 30 ноември 1913 г. съпругата на Яворов – Лора, се прострелва смъртоносно с неговия револвер в изблик на болезнена ревност. Потресен от трагедията, минути по-късно и поетът прави опит за самоубийство. Още същият ден съдебният следовател Иван Божилов постановява започването на предварително производство – сл. дело № 205/1913 г. Съдебно-медицинската аутопсия потвърждава самоубийството на Лора. За съжаление, вестниците, в търсене на печеливша сензация, разпространяват фалшивата новина, че Яворов е убиецът ѝ.

Със заключително постановление същият следовател, базирайки се на аутопсионния протокол постановява, че се касае за самоубийство и на основание чл. 99 от Закона за углавното съдопроизводство постановява делото да се прати на прокурора при Софийския окръжен съд за разпореждане.

На 30 юни зам.-прокурор Ал. Огнянов заключава: сл. дело № 205 да се внесе в съда с предложение за прекратяване, но преднамерено пропуска да отбележи, че според следователя се касае за самоубийство. На 16 октомври 1914 г., когато научава, че делото се връща, вярата на Яворов в справедливостта рухва и следобеда на същия ден той слага край на живота си.

Углавно дело № 3214/1914 г. е прекратено 49 дни по-късно с определение “понеже Пейо Крачунов Яворов е починал”; дори и името му са сгрешили! Наблягаме, че и този път той не е привлечен като обвиняем, а само разпитван като свидетел. Но това определение на съда – “понеже е починал”, не изтрива петното, положено от тогавашните медии, върху един великан на духа.

Вече 105 години този наш изящен поет и пламенен революционер чака от Отвъдното българският съд да поправи грешката си и да постанови, че е невинен, защото не е извършил убийство. Точно това е и двукратното заключение на следовател Иван Божинов: касае се за “нелепо, спонтанно, необмислено или случайно натискане на спусъка от самата Лора”; потвърждава го и аутопсията на съдебните лекари.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЦАЦАРОВ,

 

На 23 май 2012 г. в Атина гръцкият съд заличава срамния факт с осъждането на смърт на Сократ /през есента на 399 г. пр. Хр./; в делото участват 10 изтъкнати юристи от САЩ, Великобритания, Франция, Швейцария и Гърция, както и 866 гръцки граждани. С 584 гласа великият философ е обявен за невинен. След 2411 години!

Предлагаме Ви да изискате от Централния архив углавно дело № 3214/1914 г. на СОС и след инициирана от Вас поправка на НПК /за случая/ то да бъде възобновено. След като се убедите, че при постановяване на определение № 3229/5. 12. 1914 г. на Софийския окръжен съд, 2-ро углавно отделение, са допуснати съществени нарушения на закона и процесуалните норми, и да направите предложение то ВКС на Република България да отмени това определение и вместо него да постанови ново определение, по силата на което да прекрати углавно дело № 3214/1914 г. на СОС на основание чл. 24, ал. 1, т. 1 от НПК, с което да прогласи невинността на Пейо Тотев Крачолов, по-известен като Пейо Крачолов Яворов.

Comments are closed.