Д-р Иван Аврамов, библиография: Литературни прашинки

Акушер-гинекологът от Варна д-р Иван Аврамов, който преди дни навърши 87 години, издаде нова книга. И тя, както и всички 13 досегашни, не може да се чете без вълнение. Авторът има художествено перо, умее да разказва изключително интересно и въздействащо – и за преживяванията си като лекар, и за местата, където е практикувал; изящен майстор е и на пейзажа.

Но нека го цитираме; да се насладим на мъдростта и благостта на този озарен от Божията благослов човек (с 2 деца, 6 внучета и 2 правнучета!):

“В края на жизнения си път всеки книжовник (какво точно определение с тази възрожденска дума!, бел. Т. Н.) преглежда своите произведения.Към книги, статии, сборници и ръководства прибавя и други малки, още неотпечатани творби, които също са му скъпи и ценни… Всичко, сътворено през творческия път, има своето значение и смисъл.

Предполагам, че тук, в последната моя книга, трябва да направя съвсем бегла рекапитулация на изминалите години. Сега, когато биологичният ми часовник започва да засича, може би е време за това… Живях дълго. Както се казва – в три епохи: през Царство България, в социалистическа и в демократична България.

Ние, лекарите, се срещаме с различни хора и никой не познава живота така добре, както нас.

Живях почтено и честно, понякога може би – прекалено… Обичах всички хора, с които съм работил. Те са различни, с разнолики разбирания, характери, възпитания, културни нива и морал. Знаех, че не мога да ги променя, но в интерес на общата ни работа поне да бъда спойка между тях.

Като ученик се опитвах да пиша стихове, но като лекар – категорично не! Винаги бях всецяло отдаден на професията си. Убедих се, че за усвояване на всяка специалност от медицината не достига дори цял един човешки живот.”

Какво повече да се добави към тази синтезирана мъдрост?

Не, не вярваме, че “Литературни прашинки” е последната книга на този забележителен лекар и творец! Думата “последна” е фатална.

А хора като д-р Иван АВРАМОВ не може да бъдат фаталисти.

На добър път на новата ти книга и да бъдеш жив и здрав още много, много години, скъпи колега!

Tags: 

Comments are closed.