Документална изложба „Д-р Андрей Георгиев-Дарителят”

Медицински университет- София представи във фоайето на зала 2 на НДК документална изложба за живота на големия дарител д-р Андрей Георгиев. Тя се осъществи благодарение на усилията на журналиста от вестник Труд Любомир Йорданов и с помощта на Община Лом в лицето на кмета г-жа Пенка Пенкова, която пристигна специално за събитието.

Доктор Георгиев е работил като лекар през целия си живот – от завършването в България, през специализацията в Чехия и Франция, от където емигрира в Америка. Там той работи като семеен лекар и уролог, първо в Калифорния, а след това над 50 години в Уилмингтън.

„Д-р Андрей Георгиев завеща 5 милиона долара, от които над 2.5 милиона долара за гимназията „Найден Геров” в Лом, където е учил, над 500 хиляди долара на град Лом, и близо 1 млн. долара за университета в американския щат Делауеър, където е работил.

Забележително е, че той дари и над 1 млн. долара на Медицинския университет София. Щедрият жест на българина- емигрант е поклон към университета, в който той израснал, като лекар и личност. В тази връзка,Академичният съвет  на МУ- София реши да разпределя всяка година 20 000 лева от награден фонд за завършилите с пълно отличие студенти. Парите ще се разпределят между всички факултети, Филиал „проф. д-р Ив. Митев“- Враца и Медицинския колеж „Й. Филаретова“-София.

Тази година, първите отличници получиха своите парични награди“.От завършилите медици, четирима са пълните отличници и всички те са дами. За първи път в историята на МУ-София има чуждестранен студент, който е положил всичките си изпити с отлична оценка – д-р ЕманАниес от Египет. Всички те, след решение на ръководството на Медицински университет получиха приза „Златен Хипократ“ както и парична награда от 2500 лв., като част от наследството на д-р Андрей Георгиев, заяви в словото си при откриването Ректорът проф. д-р Виктор Златков. Допълнително, той посочи, че Академичния съвет е приел решение част от наследството да бъде използвано като награден фонд за откупка в размер до 180 000 лв. за първите три места в конкурса за идеен проект с макет за новата Учебно- административната сграда на Ректората, както и една от аудиториите в нея да носи  името на завещателя д-р Андрей Георгиев.

Всички присъстващи се обединиха, че делото на този велик българин не трябва да бъде забравено, като неговата морална значимост го поставя редом до братя Христо и Евлоги Георгиеви и  всички други дарители, милеещи за България.

Tags: 

Comments are closed.