Колегите от болницата по педиатрия – пред колективна оставка

Медиците от Специализираната болница по педиатрия “Проф. Иван Митев” вече няколко пъти излизаха на протести и заплашиха с колективни оставки. Предложенията им са: ЛЗ да получи специален статут, който да позволи допълнително финансиране от държавата; да отпаднат лимитите от НЗОК и да се увеличат възнагражденията им.

“От МЗ ни увериха, че до средата на м. май ще изготвят методология за изчисляване на заплатите, но явно няма да станем национална детска болница”, заяви организаторът на протестите д-р Антон Владимиров.

Колегите настояват болницата да получи специален статут, по подобие на ВМА и МВР-болницата, които не са търговски дружества, а създадени от държавата; това им позволява да получават средства и от бюджета, а не само от НЗОК. От МЗ обаче твърдят, че исканото прехвърляне ще отнеме много време (за да стане едно ЛЗ, регистрирано по ТЗ, държавна собственост, съгласно чл. 5 от ЗЛЗ, то първо трябва да мине през ликвидация, която ще трае от 3 до… 30 години!) и обещават въпросния специален статут за новата голяма детска болница (която се строи от 1979 г., напълно изоставена и занемарена веднага след 10 ноември 1989 г.); строежът й щял да бъде възстановен и тя да бъде завършена след 2 (словом: две!?!) години; разбира се, това е абсолютно невъзможно, като се добавят и оборудването, набирането на персонал и пр.

Известно е, че педиатрите пострадаха най-много от престъпната недомаслена и недомислена реформа Костов – Семерджиев. Въпреки уверенията на т. нар. политици и държавници, залегнали във всяка предизборна програма: че майчиното и детско здравеопазване им били приоритет, на практика се върши точно обратното: педиатричните КП са най-ниско финансирани, което неизбежно води до най-мизерното заплащане на детските лекари и сестри.

“Това не е протест единствено за заплати – заяви д-р Владимиров, а за детското здравеопазване в България, което в момента е захвърлено на бунището от всеки един управник на държавата ни през последните 30 години.”

Колегите отхвърлиха предложението на МЗ да създадат спешно отделение, за да могат да получават допълнителни пари от МЗ, което по закон финансира спешната дейност. Та нали за целта са нужни допълнителни лекари и сестри; и как биха могли те да бъдат привлечени при тези ниски заплати?!

Неотдавна сайтът zdrave.net публикува интервю с бащата на порочно създадената т. нар. здравна реформа Семерджиев, в което той самохвално обяви, че е осъществил 79 (как ли пък толкова точно ги е изчислил?) от планираните от него 100 (брей, много, бе, г-н Баш-Реформаторе!) стъпки, но, видите ли, приемниците му не ги продължили…

Явно, човекът иска да ни внуши, че няма – и не може да има! – по гениален реформатор и организатор от него, вместо да помоли за извинение, задето юнашки разруши цялото здравеопазване и го замени с никъде другаде несрещаните в цивилизования свят странни клинични пътеки, които възцариха Търговията и убиха Медицината.

Блажени са верующите.

С интерес ще наблюдаваме започналите преговори между НЗОК и БЛС за коригиране на въпросните КП в педиатрията.

Докато са останали педиатри.

И български дечица…

Tags: , , ,

Comments are closed.