Паниката по повод грипа

На вниманието на българските медии:

В последно време буквално всички централни медии се надпреварват как да стресират още повече и без това измъчения ни от сиромашията, безработицата, финансовата криза и задаващата се тежка зима народ. Имам предвид непрестанно бълваната информация относно новия грип, кой знае защо толкова злостно наричан от много медии “свински”, а също и “смъртоносен, “опасен”, “унищожителен” и как ли още не. МЗ редовно съобщава и за няколкото смъртни случаи, предизвикани от него.

Всъщност това си е най-обикновен грип, обичаен за есенно-зимния сезон, само дето е предизвикан от нов щам. Той дори протича по-леко от досегашните обичайни епидемии. Всяка година от грип боледуват 1 млн българи, а от усложненията му (пневмонии, миокардити, тежки ритъмни нарушения, много рядко – от токсичната му форма), така или иначе умират около 2000 българи в болниците (и вероятно още толкова – по домовете си), предимно хора с увредена или рухнала имунна система. Общата смъртност на народа ни през м. г. е 122 000 души, 75 000 от които – от сърдечно-съдови и 18 000 – от ракови заболявания (най-много от всички европейски държави, съответващо на населението!).

С други думи: всеки ден почиват около 200 българи от инсулт или инфаркт и 50 – от злокачествени новообразувания. Трябва ли всеки ден да се чете и тяхната смъртна сводка от болниците?!

Призовавам медиите да действат така, че нашите сънародници да запазят спокойствие и ведро настроение, което е много важна част от профилактиката.

Нека да съжалим и щадим собствения ни народ. Стресирането му може единствено да му навреди!

Comments are closed.