Писмо – НРД да започне с глобите

Предлагам в бъдещия НРД/2010 г. да се запише точка за приспадане от месечното възнаграждение на ОПЛ на 300-500, че и повече лв за глоби и други санкции, защото те сякаш са в основата му…. 10 години вече сме непрекъснато наказвани и глобявани за най-дребни неща; пациент глобен и наказан обаче няма… Тези глоби понякога са чак изумяващи: за липса на хирургична престилка и шапка – 200-300 лв; за недостатъчно бройки лекарства в спешния шкаф (макар че може да си ги употребявал минути преди проверката), за липса на четчици за цитонамазка, за издадена рецепта за тест-лентички преди заверка на книжката; за превишени направления за специалист – непрекъснато глоби, глоби, глоби…

Непрекъснато ми се оплакват пациенти, които съм изпратила на лечение в София. В една клиника санитарките вземат по 5 лв на придружителки, за да им отключат вратата да отидат да закусят; и 20 лв – за да донесат подлога!? (За какво здравно осигуряване говорим?! Та това си е живо мародерство! Къде гледат изпълнителните директори и ръководителите на клиники?!, бел. Т. Н.)

Да не говорим за ужасното и толкова изморително писане на документи…

Ние, лекарите, сме беззащитни. Никой не се грижи за нас. Нямаме и застраховка “Живот”. Неведнъж са ми посягали с брадва, кучета са ме хапали, изтърван бик ме е гонел… Неотдавна изродих бебето на неосигурена родилка от малцинствата; беше в асфиксия! Докато дойде линейката (с огромно закъснение!), го реанимирах успешно. Ако не го бях спасила, сигурно щяха да ме убият, така бяха настръхнали… След това не получих и едно “благодаря”, камо ли някакво заплащане за труда и огромното напрежение.

Крайно време е не само пациентите да избират лекуващия ги лекар, но и обратно, щом се действа на пазарен принцип.

От медиите научих, че над 500 селища в България са без лекари. Крайно време е да се възстанови статутът на медицинските фелдшери, за селата това е напълно достатъчно. В ЕС и по-специално – в Англия ги наричат “помощници на лекаря”. И сигурно никъде по света няма 24-часово разположение на ОПЛ. Кога ще намерим време да се развиваме и усъвършенстваме квалификацията си, да следим новостите, които никнат непрекъснато – за да сме максимално полезни на пациентите си?

А защо бяхме регистрирани по Търговския Закон като ЕТ, и то – без право на печалба?! Каква търговия ще правим със здравето на хората, след като то няма еквивалентна стойност?!

Забравиха се моралните устои на Хипократовата клетва. Касата принуждава колегите да лъжат и крадат по т. нар. “клинични пътеки”, по профилактичните прегледи и пр.

Познавам пациентите си от 2, че и 3 поколения; навреме извършвам прегледи, имунизации и всичките ми останали задължения. Но всяка проверка от страна на Касата е стрес – от глоби и наказания. Така не може повече!!!

    Д-р Иванка Коцева,
    ОПЛ, с. Владимирово, обл. Монтана

Коментар:

Колежката, която е селска лекарка от 1960 г. (близо половин век; нима това не е своеобразен национален рекорд?!!) и отдавна е в пенсионна възраст, но продължава да се грижи за своите пациенти, е съвършено права. Справедливо поставените от нея въпроси неведнъж са намирали място във в. “БЪЛГАРСКИ ЛЕКАР”: и за застраховката на лекарите за здраве и професионални болести, и за защитата им от агресивни пециенти, и за правото им да избират клиентелата си, и за документните измами, и за аморалната и престъпна принуда за регистрация на лекарите и лечебните заведения по Търговския Закон, и за необмисленото отстраняване на фелдшерите от здравната мрежа.

Писали сме и за непосилното, изнурително и крайно опасно за здравето 24-часово разположение, но по света ОПЛ са обединени в групови практики. Само че българинът е отчаян индивидуалист…

Tags: , , , ,

Comments are closed.