Чуто.

“Силно съм скептична. – заяви Мария Петрова, здравен адвокат, пред БНТ/17 юли. – Така и не е ясно какво ще правят високорисковите пациенти; съществуват рискове и за застрахователите; какви ще са доплащанията и т. н.”

“Не е ясно какво ще е доплащането. Начинът за това е изключително лош – допълни я д-р Стойчо Кацаров. – Пациентът отново не е поставен в центъра. Никой не е виновен от досегашния здравен модел!”

 

Д-р Мирослав Ненков, бивш зам.-министър и служебен министър, както винаги бе твърде приказлив пред БНТ:

“Състезанието между различните видове здравни фондове може да бъде по-хубаво, ако е на пазарен принцип. Само че тук, в Ориента, пазарният принцип работи по шуро-баджанашка система. В нитд една област в нашата държава няма конкуренция и изграждане на бизнес и човешки отношения на ниво конкуренция. Всичко е на ниво “ти си на моя човек”, “аз съм на твоя човек”. Затова ще стане още по-лошо, защото ще се появят нови пробойни за изтичане напълно легално на обществени пари. Аз виждам хаос в бъдещето. Демократичен изход от тази ситуация няма. Тази система е изградена да е добре за малка група хора.

Затова моята речепта за здравеопазването е “Огън и меч!”. С демократични принципи, с ненарушаването правата на разни бандити и престъпници няма как да се оправи нищо у нас, не само здравната система.”

Това изказване бе бурно коментирано в сайта “здраве.нет”:

“Огън и меч? Аз теб те виждам само край огъня на барбекюто и с тиган на печката. Нали беше в здравеопазването, на най-високите постове? Вземаше си заплатката и после – хайде на коневръза при медиите да ръсиш мъдрости. Прид телевизиите има запазено място за теб на паркингите им.”

Присъединяваме се и към интервюто, и към коментара за него…

 

“Демокрацията трансформира избора на мнозинството некомпетентни лица в назначаване на малцинство корумпирани типове.”

 

Бърнард Щоу

Tags: , ,

Comments are closed.