На вниманието на УС на БЛС и ЦКПЕ: Не всичко е пари, колеги!

На юбилейното 15-то отбелязване на Деня на Спасението не можах да присъствам – бях в чужбина. Случваше ми се за пръв път да не отдам почит към д-р Стефан Черкезов и десетките лекари и м. с., починали при спасяване на пациентите си.

Чест прави на ръководството на ВМА, че отново организираха станалото вече емблематично поклонение в 12 ч. пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните. Наблюдавах го на запис. Присъстваха държавници, вкл. и кметицата на София; традиционно бяха поднесени венци от Президента, Премиера, министрите на здравеопазването, на вътрешните работи, на отбраната. Отново беше излязъл персоналът. Благодарности към организаторите и присъстващите!

На един сайт открих сведение за почитането пред бюст-паметника на нашия най-голям съсловен герой, който се намира при входа на болницата, носеща неговото име – във Велико Търново. Бях потресен. Изброих не повече от 7-8 медицински сестри. Това ли е уважението на тамошните колеги?!

Съвсем случайно д-р Пламен Радославов от КНСБ (той бе сред съоснователите на Деня през 2005 г.) ми каза, че същата сутрин е бил там. Когато подканил колегите да се подготвят за 1-минутното мълчание в 12 ч. и да излязат пред паметника, се засуетили и… най-безочливо отказали. Имали пациенти, пари трябвало да осигуряват на болницата си, заплати да осигуряват… Но тук става въпрос за някакви-си 5-6 минутки – докато слязат, помълчат и отново се качат в кабинетите си! Нека да са 10, 15. Става въпрос за оказване почит към патрона им, към колегата, който преди 56 години отиде в безсмъртието по най-мъчителен начин!!

През лятото на 2005 г., когато ми се роди идеята, я споделих първо с тогавашната председателка на РЛК – В. Търново (днес покойница). Тя се зарадва; одобри я веднага. Предупредих я да не я споделя с тогавашния ни председател, който вече ми беше откраднал “Чиловите дни”, защото той е винаги против мен и спъва или присвоява всяка моя инициатива. Колежката обеща. Помня думите й: “Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще. Д-р Черкезов заслужава тази почит.” Да, но веднага поискала одобрението на “висшестоящия орган”. Както и очаквах, той й забранил да организират ритуала. Дни преди 15 август 2005 г. по телефона ми се обади техническата секретарка на РЛК – В. Търново (кой съм аз, че да ми звъни лично председателката; явно не съм на ранга ѝ) и ми предаде “решението” на техния УС: отхвърлят идеята ми. Спонтанно възкликнах: “Но – защо?”. Отговорът й ме срази: “Защото е много горещо.”

“Много горещо”?! Не могат да изтърпят на слънцето едни-единствена минута?! А дали му е било хладно на д-р Черкезов в пламъците?

После един от членовете на УС на РЛК – В. Търново ми каза, че въпросът никога не е бил поставян за разглеждане. Явно, отказът е бил едноличен, под натиска на нашия съсловен водач…

Веднага отидох в кабинета на проф. ген. Стоян Тонев; разбра ме от първите думи. И разпореди на 15 август личният състав да излезе пред паметника, а 2 линейки на паркинга да пуснат сирените точно в 12 ч.

 

Както и да е. “Минало-незабравимо…” Позволих си да го споделя, да се знае от тези, които се интересуват от Духовността, не само от Парите.

Доколкото знам, и т. г. от Централата на БЛС са пуснали покана към РЛК в страната да извършат ритуала. Момичетата от Пресцентъра ме увериха, че са го направили, но явно нямат обратна връзка дали и къде е изпълнено.

Мисля, че цялото ни съсловие трябва да бъде поне малко от малко по-духовно.

НРД си е НРД, прегледите и визитации – прегледи и визитации, това са заплатите на колегите, издръжката на техните ЛЗ и на семействата им.

Да, Духовността не носи приходи, но и не изисква никакви разноски.

Само малко сърце.

Семейство без родова памет е нищо.

Народ без историческа памет ще загине.

А съсловие – без съсловна памет? Обидно е дори да се обсъжда. Става реч за – поне така би трябвало да бъде! – най-висшето и интелигентно съсловие: лекарското. Така е по целия свят.

А у нас?

Вярно е, че насила не можеш да накаращ никого да обича или поне уважава каквото и да е било.

Все пак, намирам за редно ЦКПЕ да обсъди този въпрос.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.