По покана на Българската Асоциация по физикална медицина и рехабилитация (АФМР)

 

  • Ø За първи път в България се организира провеждането на Общите събрания на Европейското дружество по физикална и рехабилитационна медицина /ФРМ/ и  на Секцията и Борда по ФРМ към Съюза на Европейските медицински специалисти, на които Асоциацията  е активен член.
  • Ø В град Пловдив, Европейската столица на културата 2019, заседаваха над 70 водещи специалисти от Европа, представители на всички европейски държави и ще обсъждат  въпроси свързани с развитието на науката, клиничната практика и обучението в областта на Физикалната и рехабилитационна медицина.

Чест е за цялата научна общност в страната и особено за  специалистите по ФРМ  организирането на този форум. Това е доказателство за активното участие и приноса на България, в лицето на проф. д-р Елена Илиева, ръководител на катедрата по ФРМ в МУ гр.Пловдив, в дейността на тези организации.

Това са изключително авторитетни структури, активно съдействащи за развитието на науката и клиничната практика в Европа в областта на ФРМ.

  • Ø Основна дейност на Европейското научно дружество по физикална и рехабилитационна медицина, е развитието на науката в областта на ФРМ, създаване на научни мрежи и организиране на Европейски конгрес по ФРМ на всеки две години.
  • Ø В европейската секция работи Комитет по професионална практика, който изработва правила за добра медицинска практика в областта на рехабилитацията и физикалното лечение и определя компетенциите и ролята на лекаря-специалист по физикална и рехабилитационна медицина в комплексното лечение на различни заболявания – неврологични, ортопедични, детски, ревматологични, кардиологични, обменни, респираторни и др. Тези правила са базирани на научни доказателства и определят ефекта от комплексното рехабилитационно лечение. Целта е да се осигурят най-добрите стандарти в професионалната практика на лекарите по ФРМ в областта на превенцията, клиничния мениджмънт и рехабилитацията в европейските държави.
  • Ø Комитетът по клинична дейност разработва критерии и осъществява акредитация на рехабилитационни програми прилагани в различни лечебни заведения в европейските държави. Целта е подобряване на качеството на медицинското обслужване в областта на ФРМ
  • Ø Европейският борд работи по проблемите  за обучението в областта на ФРМ, с унифицирането на изискванията за специализация на лекарите на европейско ниво, както и на учебните програми на студенти медици, с организиране на обучителни курсове и с провеждане на изпити за придобиване на европейска диплома за владеене на специалността.
Tags: 

Comments are closed.