17 октомври в навечерието на Деня на българския лекар Български лекарски съюз връчи престижните награди на медицинската гилдия за 2019 г.

Званието „Лекар на годината 2019“ получи проф. Пламен Георгиев Панайотов. Проф. Панайотов е началник на Клиниката по кардиохирургия в Университетската болница „Св. Марина“ във Варна, преподавател в Медицински Университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Първите стъпки в хирургията проф. Панайотов прави в Института за спешна медицинска помощ „Пирогов“. Работил е в Клиниките по кардиохирургия в „Болница Лозенец“ и в Националната кардиологична болница. Той е от онези медици, които заминават да работят в чужбина – Кувейт, но се връщат в България. През 2005 година проф. Панайотов става част от екипа на
новата клиника по кардиохирургия в Университетската болница „Св.Марина“ – Варна, а през 2008 г и нейн ръководител.

Проф. Панайотов е забележителен лекар, преподавател и човек.  Ръководител на специализацията на 12 кардиохирурзи, 8 от тях вече със специалност кардиохирургия. Автор на учебници, манографии, стотици статии и доклади.

Проф. Панайотов е член на УС на Българско дружество по кардиохирургия, член на Българска асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия, член е на Европейска асоциация по сърдечна и гръдна хирургия, Общество на гръдните хирурзи в САЩ, както и на редица други научни дружества.

Носител на Почетен знак на БЛС.

В категорията „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“ отличия получиха:
1. Проф. Диян Енчев Малушев
2. Д-р Никола Боянов Боянов
3. Проф. Ивайло Людмилов Търнев, дмн

Наградите за “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“ за 2019 г. отидоха при:

1. Проф. Юлиан Иванов Райнов, дм
2. Проф. Иван Янков Дечев
3. Проф. Николай Младенов, дм

В категорията „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ отличените лекари са:

1. Проф. Любомир Светославов Алексиев
2. Проф. Борислав Димитров Китов, дм
3. Д-р Атанас Иванов Пелтеков

В категорията „Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България отличия получиха:

1. Д-р Илко Любомиров Костурков
2. Д-р Асен Богомилов Асенов
3. Д-р Явор Сашов Асьов
4. Д-р Михаил Илиев Вулджев

Тази година БЛС реши да връчи и три специални награди. Едната от тях посветена на инициативата “Добрата дума лекува“, която е част от националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева. В централата на съсловната организация бяха изпратени стотици благодарствени писма, придружени със снимки. Най-много “добри думи” бяха получени за д-р Здравко Пенков от Сливен.
Другите две специални награди бяха връчени на д-р Елиас Хаддад, който оперира под светлината на фенер и д-р Илиян Траянов, който заедно с колегите си от МБАЛ- Пазарджик, спаси родилка с амниотична емболия и ДИК синдром.

Д-р Стоян Борисов, гл. секретар на БЛС връчи отличията на РЛК на БЛС, категорията, в която всяка колегия на съсловната организация е избрала доказали професионализма си лекари от съответен регион.

Церемонията „Лекар на годината 2019г.“ беше открита от председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. „На този ден, аз съм изключително горд от успехите на своите колеги. Всекидневно виждам упорството и постоянството на техния характер както в грижите за пациентите, така и в изучаването на нови техники и подходи. Безспорен факт е, че сегашните постижения на медицината са невъзможни без модерния технологичен напредък, но за да се превърнат в реалност, те се нуждаят и от позитивизъм, любопитство, силен дух и мечти. И точно този хъс за усъвършенстване на познания и умения, който притежават нашите медици ги нарежда сред най-добрите в Европа и в
света“, заяви д-р Маджаров. Председателят на БЛС пожела на всички наградени още дълги години да се чувстват удовлетворени, полезни на обществото, много мечти и още много професионални успехи.

Сред официалните гости на събитието бяха г-н Кирил Ананиев – министър на здравеопазването, г-жа Жени Начева- зам. министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК, д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването, д-р Даниела Дариткова – председател на парламентарната комисия по здравеопазване в НС, доц. Диана Ковачева, Омбудсман на Р България На събитието присъстваха , представители на академичната общност, уважавани учени, професори и доценти, стоматолозите, фармацевтите, сдруженията на частните, общински областни и университетски болници, пациентски организации, БЧК, както и още много партньори и приятели на лекарския съюз.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.