Връщаме ги с… половин заплата

Приемничката на Валери Симеонов като вицепремиер и министър на Еди-какво-си г-жа Еди-коя-си (не ѝ започних името; само знам, че преди това му е била нещо като шефка на кабинета му) заявила, че ще връщаме младите си висшисти от гурбет в чужбина, като ги примами с… половин заплата, и то – за една година. Не е ясно за каква заплата е говорила – минимална, средна или работна (ако си намерят тук работа). Важното е, че цяла една година ще бъдат на държавен гювеч от половин заплата.

Знаете ли онзи виц за Манго, който през социализма отишъл на профсъюзно събрание в завода, където работел (вероятно – като чистач, пардон – хигиенист), на което обсъждали раздаването на ведомствени жилища. “Айше – рекъл той на жена си, сто на сто ще ни дадат жилище: ние сме с най-много деца.” Като се върнал, тя го попитала: “Дадоха ли ни жилище, романе?”, а той й отговорил: “Да, петдесет процента.” “Петдесет процента? Какво е то?” “Ето, гледай – и той изпънал ръката си: – Това тук е сто процента. А това тук – и я прегънал през лакътя, като сложил другата там и я заклатил, – е петдесет процента”.

Гледайте какво прави Виктор Орбан (ах, как завиждам на унгарците за премиера им, какъв късмет извадиха с него!). От години наред и не случайно Унгария е единствената страна в ЕС с положителен демографски прираст, а браковете и раждаемостта са се увеличили наистина с въпросните 50 процента, но без клатене на сгънатата ръка. Отпуската по майчинство е шест години, като за трето дете се отпуска солидна държавна субсидия и нисколихвен кредит. Младите семейства могат да ползват държавна подкрепа и при реконструкция и ремонт на жилището. Децата се хранят безплатно по 4 пъти на ден в детската градина.

Ето негово изказване: “Изправени сме пред заплахата от климатична криза и демографски спад, а тъмните облаци надвисват над европейската икономика.” Знаем, също така, че е твърдо против “филантропа” Сорос и либералното безконтролно пропускане на пришълци без визи, образование и трудови навици. Както – и с чужда на християнските ценности религия.

“Той трансформира демокрацията в антидемократичен режим”, проплака изгоненият Сорос.

Да му дадем кърпичка. Не 50, а 100 процента.

Comments are closed.