Резултатите от “Здравната реформа”

Прословутата “здравна реформа” на печално известния тандем Иван Костов (по всеобщо мнение – извършил криминална приватизация и окончателно сринал българската икономика) и неговия първи управител на НЗОК, впоследствие и най-самонадеян и злополучен здравен министър, в чиито ръце не е умирал нито един пациент (защото медицината не е почистване и пълнеж на кариес), се сгромоляса окончателно с последните данни на НСИ:

разходите на българите за здравеопазване са нараснали с 44% (кажи-речи – наполовина). Изразено в цифри това прави средно 118 лв (при 82 лв за 2018). Месечните разходи на домакинствата за лекарски прегледи, изследвания и лекарства са се увеличили до 85 лв.

И всичко това – на фона на огромните здравни осигуровки (средно 90 лв за домакинство).

И в резултат: един голям провал. Знаем и друга статистика: 3 млн хоспитализации годишно (при 1 млн преди започването на “здравната реформа”). А баш-реформаторите твърдяха, че ще намалят именно скъпите хоспитализации; въведените от тях джипита-пенкелер щели да действат направо като болнични комплекси. Купуваха им “магарета” (АГ-столове; сякаш жените щяха да се съгласяват да ги бърникат аматьори в тази област), и микроскопи (щели да гледат бацилите); щяха да ги раздават безплатно по кабинетите, но само ги показаха на един брифинг с мисирките.

Нееднократно сме говорили и писали и за най-високата заболеваемост и обща и детска смъртност, и за най-ниската средна продължителност на живота в цяла Европа.

Но баш-реформаторът, който се измъкна сух от няколко дела, като легендарен цар на речетатива (би бил неповторим, ако изнасяше моноспектакли!), продължава да твърди, че идеите му са били гениални, направо вълшебни и всецелебни, но не са се осъществили, защото лошите му приемници не са ги продължили. С други думи: отново ми дайте властта. И ми гледайте сеира…

За сегашния министър, който смята, че медицината е просто един халваджийски тефтер, не ми се и говори. Когато и да го уволнят, все ще бъде късно.

Comments are closed.