На вниманието на г-н Димитър Божилов, кмет на Район “Красно село”: Разпространяване на здравно-духовна култура в училищата; наименоване на обект

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОЖИЛОВ,

Познавайки Вашето родолюбие, съм убеден, че и Вие сте обезпокоен от спада на духовността, здравната култура и историческата памет на нашите ученици. Това е темата на една от моите монографии – “Мила Родино (здравно-духовна, историческа и религиозна култура)”. Тя е написана на базата на друга моя монография – “Здравна азбука”, сертифицирана от МОН като учебно помагало по здравна и сексуална култура (2005). Не е необходимо да Ви убеждавам, че здравната култура  е абсолютно необходима, особено днес, в условията на вирусни епидемии. Убеден съм, че в училищата на нашия Район “Триадица” би могло да се намерят родолюбиви директори и учители, неподвластни на нагло напиращата джендър-агитация, стимулирана от МОН, които биха могли да ползват “Мила Родино” или “Здравна азбука” като учебно помагало по биология или свободно избираеми предмет, и Районът ни да придобие неофициалното звание “Район на здравно-духовната култура”.

 

Д-р Стефан Черкезов е най-големият герой на лекарското съсловие не само в България, а вероятно – и в Европа. На 15 август 1963 г. той спасява 47 души от пламнал автобус и умира от тежките си изгаряния. В негова памет една от улиците на София бе кръстена на името му, но при “Голямото преименовани” след 10 ноември то бе премахнато, поради недоглеждане. От 2005 г. датата на неговия подвиг е отбелязвана, по наше предложение, като Ден на Спасението, който е и официализиран от МС (Решение 1039/20. 12. 2012); така България стана единствената страна в ЕС, която почита своите сънародници, загинали при спасяване. Би ли могло една улица или площад в Район “Триадица” да носи името на този наш герой; напр. пространството пред Центъра по хигиена.

 

Бъдете здрав!

 

Comments are closed.