От 2011 г. в УМБАЛ „Свети Георги” ще присаждат сърце и черен дроб

Център за трансплатации ще заработи в Университетска болница „Свети Георги” през 2011 г. , заяви изпълнителният директор на лечебното заведение доц. д-р Божидар Хаджиев. Новината бе оповестена по време на работна среща за обсъждане на Националната програма за развитие на трансплантацията, чийто домакин бе УМБАЛ „Свети Георги”.

Дискусията е част от кампанията на МЗ и на нея присъстваха директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Теодора Джалева, доц. Вилиян Платиканов – консултант по трансплантология в МЗ, координаторите за Пловдив и региона, както и трансплантирани пациенти.

Предвиждаме след две години при нас да се извършват операции за присаждане на сърце и черен дроб, каза доц. Хаджиев. Той обясни, че преди да стартира работа трансплантационният център, в болницата трябва да се открие имунологична лаборатория.

Не се съмнявам, че УМБАЛ „Свети Георги” като най-голямата болница в Южна България, ще отговори на изискванията на МЗ да създаде свой трансплантационен център, каза изпълнителният директор на лечебното заведение. До 2011 г. ние освен от финансиране, ще имаме нужда и от изграждане на организация за работата в центъра.

През последната година в КАРИТ на УМБАЛ „Свети Георги” са преминали 1200-1400 пациенти. От тях потенциални донори са били 65-70 души, но в 90% от случаите роднините на починалите отказват да предоставят органите за трансплантация.

Тъй като вече сме част от ЕС, България трябва да следва европейските практики и да се присъедини към мрежата „Евротрансплант”. Вече имаме индикации, че тази организация проявява интерес към страната ни, каза д-р Джалева. Представители на „Евротрансплант” са посетили България в петък, 20 ноември, за да се запознаят с възможностите на болничния сектор. За да ни приемат обаче, трябва да имаме вече работеща в цялата страна структура с постоянни екипи за експлантация и трансплантация на органи.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.