Искат му оставката!

Инициативен комитет на архитекти и родители поискаха с подписка оставката на здравния министър. Мотивите: подписването на договор за довършване на Националната педиатрична болница (в двора на УМБАЛ “Александровска”). Обвиняват Ананиев, че е подписал този скъп договор (95 млн лв!), “на тъмно”, в кризисна ситуация, по време, когато се набират средства за борба с епидемията.

Арх. Петкана Бакалова, ръководител на Инициативния комитет, напразно е задавала тези въпроси на министъра. Тя е поискала от МЗ достъп до договора съгласно Закона за достъп до обществена информация, но не са й го предоставили. Не й е представена и строителната документация.

Арх. Бакалова твърди, че една нова болница би струвала не повече от 10 млн лв и недоумява защо се дава път на проект, 10 пъти по-скъп!! Тя възрази на проф. Иван Литвиненко, който е съгласен с него, че се е поддал на внушенията на министъра, че довършването щяло да стане по-бързо.

Обсъждане. Бях свидетел на първата копка на този строеж, която удари лично Тодор Живков на 1 юни 1979 г.; Международния ден на детето. Беше гушнал внучката на съпартизанина си проф. Шимон Ниньо, тогавашния нац. консултант по педиатрия. Строежът наистина се проточи неочаквано дълго; 10 ноември го завари в груб завършек, който беше изоставен. Сега представлява буквално една жалка коруба от пъмнял бетон и подаваща се ръждясала арматура.

Навремето Кобугготски също искаше да построи Национална педиатрична болница, съвсем нова, но министър Божидар Финков спря проекта, защото беше прекалено скъп; това му коства отстраняването…

“Кой крив, кой прав, не знам,

но товарът е нине (още, Т. Н.) там”, казва Петко Славейков.

Министър Ананиев – тоже…

Tags: 

Comments are closed.