Кадрите решават всичко

Тренировъчното разкриване на болници за лечение на корона-вирус в софийската зала Арена “Армеец” и пловдивската “Колодрума” беше извършено образцово: подредени стотици легла в стройни редици, като в казармата. До никое от леглата обаче не видяхме оборудване с респиратори, камо ли със стойки за окачване на разтворите за вливане и пр. Но никой не уточни най-важното: къде са лекарите и сестрите, които ще сноват между леглата и ще се грижат за пациентите?

“Кадрите решават всичко!”, беше казал под мустака си един сатрап.

На практика виждаме как лекарите ужасени бягат от болниците, които с лека ръка биват обявявани за “инфекциозни” – без да имат никакво предназначение за това. Над 80% от колегите във Втора градска болница подадоха заявления за напускане само минути, след като софийската кметица я определи за база за лечение на предполагаемите десетки бъдещи пациенти с корона-вирус. Но това не е само у нас. Преобладаващата част от специалистите в Англия и Дания са хлопнали вратите на кабинетите си до отминаване на епидемията, т. е. най-малко за няколко месеца.

“Спокойно, имаме необходимите легла!”, обяви зам.-министър д-р Бойко Пенков.

Легла – за какво? За преспиване? Болниците хотели ли са?

А – колко инфекционисти, реаниматори, медицински сестри и санитарки?

Хиляда лв за всеки от тях месечно – достатъчни ли са?

15% от медицинския персонал, който се грижи за болните с корона-вирус в Испания вече е заразен.

В Италия дори не поглеждат болните на преклонна възраст; и, колкото и ужасно да звучи, имат някаква логика: респираторите не достигат и за младите, какво остава за хората с Алцхаймер, деменция, напреднал рак… Те и без това са си пътници… Корона-вирусът ще ги облекчи от мъките. “На ръба на силите си сме – признава италиански лекар. – Отминаваме старците и се грижим само за младите. Звучи страшно – но просто нямаме друг избор.”

Тази наистина невиждана епидемия даде неочаквано право на лекарите: да определят, като самия Господ-Бог, кой да живее и кой – да умира.

Но дълбоко се съмнявам, че ако подобен момент настъпи и у нас, ще има медици, които да вършат Неговата работа.

За хаоса с кадрите основна вина носи МЗ. От началото на престъпната здравна “реформа” то неглижираше специализациите, не предвиждаше никакви стимули за педиатри, инфекционисти, анестезиолози, реаниматори, вирусолози, патоанатоми. И какво друго да се очаква, след като на министерското кресло сядаха банков дилър (Славчо Богоев), стоматолог (кошмарният Семерджиев), учил-недоучил юрист (Десислава Атанасова), сега – и счетоводител. Всички те имаха една обща черта: в ръцете им не е умирал нито един пациент.

Кадрите решават всичко…

Прав си, товарищ Сталин.

Comments are closed.