Прочетено

“Ако се дадат само 85% от средствата, които сме изразходвали преди, те ще стигнат за заплати и консумативи, но болниците ще започнат да затъват. Ще се увеличат разсрочените задължения. Надявах се да се плаща до лимита, който НЗОК е определила, за да можем да направим и разходите си извън заплатите. За съжаление, не се случи.

МЗ не ни плати извънредните средства за по-големите разходи. За март нашата болница е похарчила 32 000 лв за дезинфектанти и консумативи. Ще се борим с епидемията с тези средства, които сега имаме. Нашата болница е с 500 легла, сега средно са заети 224 – дейността ни е спаднала повече от наполовина! Другото, което ме притеснява, е да не се стигне до удръжка на дадените пари от НЗОК за несвършена дейност. Ако удържат средствата за периода, в който сме отчели много малка дейност, то тогава тежкото положение на болниците, породено от недофинансиране, ще продължава.”

 

Д-р В. Петров, изп. директор на УМБАЛ “Д-р Ив. Селимински” – Сливен, председател на Сдружението на Областните болници

 

Обсъждане. Действително, всички ЛЗ трябваше (и ще продължава да е необходимо!) да плащат немалки допълнителни суми за дезинфектанти, още повече, че и цените им скочиха поради повишеното търсене (типична спекула, но това е друга тема, присъща за прехваления неолиберален пазар). Никой не предвиждаше подобен сценарий. Коронавирусът обърка целия свят и прати по дяволите всякакви сметки, предвиждания и планове. Дали нашата здравна система ще издържи? Никой не може да го гарантира.

Tags: ,

Comments are closed.