ДАНС: Здравната система е опасна за националната сигурност!

До този извод стигат от ДАНС в най-критичния си доклад за състоянието на здравната ни система, която бе престъпно унищожена и уродливо “реформирана” от един самонадеян стоматолог (при цялото ни уважение към тази важна професия и всички колеги, които я упражняват).

Ето какво пише във в. “24 часа”/11 юни:

 

“Контраразузнаването предупреждава:

# Болниците не лекуват качествено;

# Лекарства се внасят незаконно, он-лайн или с “куфарни търговци”;

# Развиват се схеми за трафик на органи;

# Все повече българи не са ваксинирани.

Здравната система в България се превръща в една от основните заплахи за националната сигурност. За пръв път ДАНС обръща толкова внимание в докладите си за здравния сектор.

Здравеопазването в страната се намира в задълбочаваща се финансова и кадрова криза. Придложенията за решаване на проблемите пък предизвикват допълнителни конфликти в сектора и допринасят за общественото недоверие към предлаганите в България здравни услуги. Именно заради състоянието на сектора се увеличават българите, които предприемат медицински туризъм, търсейки по-добро лечение. Това пък развива и схеми за трафик на органи за трансплантация. Болниците свиват услугите, които предлагат, а диагностиката на болестите е закъсняла и некачествена. Допълнително ЛЗ влизат в разнородни схеми за източване на НЗОК, усвояват се пари за лекарства, медицински изделия и помощни средства.

В България има дефицит на лекарства заради паралелен износ към други държави, т. е. внесени за продажба в страната медикаменти след това се реекспортират. Част от фармацевтичните компании изтеглят продуктите си от българския пазар. Така се развива контрабандата на лекарства.

Като особено тревожна тенденция ДАНС откроява увеличаването на българите, които не се ваксинират (съответно – не ваксинират децата си, бел. Т. Н.). Това е устойчива тенденция, която е силно рискова предвид пристигащите от Азия и Африка мигранти.”

 

ОБСЪЖДАНЕ. “Боже, Боже, колко мъка има на тоя свят, Боже!” – ще извикаме като Моканина от пословичния разказ на Йовков “Бялата лястовица”.

Абе, ДАНС ли сте, какво сте – не четете ли в. “Български лекар”, където бием тревога и обръщаме внимание точно върху тези проблеми на здравната ни система. Пропуснали сте и най-важния от тях: кадровия: паническото бягство на младите колеги и м. с. от Родината буквално часове, след като си вземат дипломите. И нито думица, разбира се, за липсата на превенция и профилактика, т. е. на предпазване от заболявания, вместо да ги чакаме да се развият и едва тогава да ги лекуваме скъпо и прескъпо.

От поне една декада години сме посочили основните проблеми на бг здравеопазването:

Финанси; Квалифицирани кадри; Профилактика; Човеколюбие (заменено от култ към парите); Доверие (на пациента към лекаря).

Изброяваме ви ги, както сме ги посочвали на всички наши т. нар. държавни мъже, без да ви искаме и стотинка.

Бъдете здрави!

Comments are closed.