Долу ръцете от Хипократ!

В едно полуадекватно изявление, ни в клин, ни в ръкав, лидерът на “Атака” се нахвърля срещу… Клетвата на Хипократ. Тя трябвало да бъде отменена като езическа и антихристиянска! Щото в нея лекарят се кълнял в древногръцките богове Аполон-Лечител, Хигия и Панацея. И понеже в текста не се споменавал Господ, нашите лекари затова са се впуснали в печалбарство, без никакво съпричастие към пациентите си.

Абе, момче побеляло. Татко Хипократ е живял 4 века преди Христос, в кого друг да се кълне? Освен това, тази негова Клетва е класическа, затова е неотменима и невъзможна за редактиране! Всеки новодипламиран колега, която я произнася, няма да стане езичник, нито търговец. Неверник и търговец ще го направи самата система, ако по принцип е меркантилен и зле възпитан. Там е заровено кучето – в системата и възпитанието. Затова още от студентската скамейка той трябва да бъде приучаван в уважение към Живота и “рес сакра” (“свещената вещ”), каквото е определението на Бащата на медицината към Пациента.

Подробностите по темата ги има в монографията ми “Кратка история на медицината и лекарска етика”, преиздадена от Медицинския университет – Пловдив, където съм се дипломирал. Тогава полагахме “Клетва на социалистическия лекар”, но това не ни направи по-добри – а добротата и благородството на достолепните ни професори.

Но с Волен няма смисъл да се спори. На стари години той завърши Богословско училище и е безкрайно отдалечен от принципите на Медицината.

И по-добре за него ще бъде да си гледа политиканстването, защото в тази област се провали с гръм и трясък.

Затова сега се чуди с какво друго да направи впечатление, за да припомни за себе си.

Може би ще сполучи, ако вдигне челна стойка на перипета на моста над Марица.

Comments are closed.