Обичайте професията си!

  • Проф. Константа Тимчева, Клиниката по Медицинска онкология  в МБАЛ “Надежда“  създадена преди 6 години, но вече утвърдена като водещ център  за лекарствено лечение на онкологични заболявания в страната.

Къде според Вас се крие разковничето на успеха на Вашия екип?

Да, Клиниката по Медицинска онкология в МБАЛ „Надежда“ е факт от 6-ти февруари 2014 г. Започнахме от нулата с едни малък, но амбициозен екип. Бяхме ентусиазирани да направим промяна, която да се приеме добре от нашите пациенти. И го постигнахме. Започнахме от най-дребните неща – уюта в клиниката, реда, разбирането, човешкото отношение… Като се прибави към това високият професионализъм, добрата колаборация вътре в екипа и с другите звена на лечебното заведение, нещата се получиха. Разковничето е любовта, която вложихме в този процес на създаване на нещо ново.

Не трябва да се забравя, че МБАЛ „Надежда“ ни предостави чудесни условия – комфорт за пациентите и персонала, атмосфера на доброжелателство и приятелство.

  • Кои са постиженията на клиниката, с които се гордеете за изминалите шест години?

Гордея се с екипа си и с неговите постижения. На първо място и с най-голямо значение според мен е издаването на първото ръководство по Медицинска онкология в два тома. Такова издание на български език не съществуваше до този момент в страната и се посрещна с голям интерес от колеги и специализанти. За съжаление, въпреки актуалността на нашата специалност и крещящата необходимост от създаване на добри специалисти по Медицинска онкология, обучение на студентите медици по онкология практически не съществува.

Една година по-късно издадохме и Терапевтичен справочник по Медицинска онкология, който вече може да се намери и в електронен вариант. Такова издание на български език също не съществуваше до момента в страната.

Гордея се с научните постижения на моя екип – откакто сме заедно, двама колеги защитиха докторски дисертации на актуални теми. Те са готови за хабилитация, тъй като имат богата научна продукция. Гордея се с научните проекти, които са уникални за клиничната практика, както и с международните научни проекти, в които участваме. Клиника по Медицинска онкология към МБАЛ „Надежда“ за кратко време си създаде авторитет на изключително активен и предпочитан център за изпитване на нови лекарствени продукти. Така успяваме да изградим международния авторитет на болницата и, което е по-важно – да осигурим съвременно и недостъпно на този етап лечение за нашите пациенти.

  • Какви специалисти работят във Вашия екип и какво търсите у хората, които искат да станат част от него?

Първоначално екипът включваше опитни лекари химиотерапевти с повече от 10-годишен стаж. По-късно към нас се присъединиха специализанти, както и по-млади колеги от други лечебни заведения. Клиничният опит е важно изискване за качество в ежедневната работа. На първо място е обаче разбирането, човешкото отношение към страдащите хора. „Пациентът винаги има право“ – така са ме учили моите учители, такова мислене искам да имат и моите последователи. Освен висок професионализъм, търпение и добри взаимоотношения с членовете на екипа и пациентите, това, на което особено държа, е лоялността.

 

  • Какви са новостите в дейността на клиниката по Медицинска онкология към днешна дата?

Както споменах вече, в нашата клиника се разработват уникални научни проекти, които получиха и международно признание с публикуването на статии и резюмета в авторитетни научни издания. Част от тези научни проекти са насочени към болни с рак на млечната жлеза – неоадювантна терапия, лекарствено лечение при болни над 65 години. Друга част са насочени към болни с белодробен карцином – откриване на някои прогностични маркери при провеждане на имунотерапия, като продължение от докторската дисертация на един от членовете на екипа. Трети научни проекти са насочени към метастазиралия рак на дебелото черво и се отнасят също до откриване на нови прогностични и предиктивни маркери при тази туморна локализация.  Малигненият меланом е обект но друга научна разработка. Разнообразната патология в клиниката предоставя възможност за задълбочени изследвания и изводи от богатия клиничен материал. Когато към това се прибави ентусиазмът на екипа и желанието да се съчетаят клиничната и научната дейност, резултатът е налице.

 

  • Научните постижения на Вашия екип са много и признанията от различни престижни световни форуми са факт. Кои са научните проекти, които са получили висока оценка и върху какво работите към момента? /повтаря се с горния въпрос. Моля, без него/

 

  • МБАЛ “Надежда“ е утвърдена многопрофилна болница, чията водеща дейност е акушерството и гинекологията. Разкажете ни повече за колаборацията с отделните сектори в болницата и в частност със сектора по Асистирана репродукция на МБАЛ “Надежда“?

 

МБАЛ „Надежда“ се утвърди като най-авторитетен и търсен център за съхраняване на фертилитета при онкологично болни. Това е резултат от добрата ежедневна колаборация между Клиниката по Медицинска онкология и Центъра по асистирана репродукция. По инициатива на д-р Стаменов беше приет и популяризиран първият в страната Консенсус за запазване на фертилитета и репродуктивната способност при болни, на които предстои гонадотоксична терапия, както и препоръки за поведение при бременност и необходимост от провеждане на гонадотоксична терапия. Резултатите от съвместната ни работа нееднократно са представяни на годишни онкологични форуми в страната. Гордеем се с щастливите майки – наши пациентки и техните рожби. Смятам, че усещането за пълноценност е не по-малко важно от самото лечение на млади хора с онкологични заболявания, тъй като голям процент от тях оздравяват напълно. Важен е правилният подход – в какъв момент да се проведе разговор за съхраняване на генетичен материал, да се оценят правилно рисковете и ползата от подобна стъпка, да се действа бързо, за да не се отлага във времето лечението, на което младият пациент подлежи и т.н. Всичко това е възможно и осъществимо само при добра организация на работата. Успехите ни в тази област се дължат най-вече на личната ангажираност на д-р Стаменов. Съхраняването на фертилитета при онкологично болни се превърна в негова кауза, за което сме изключително благодарни.

 

  • Какво е Вашето послание към българските лекари днес?

Обичайте професията си, развивайте се. Медицинската онкология е една от най-бързо развиващите се и динамични медицински специалности. Тя обогатява и развива мислещите и търсещи личности. Носи удовлетворение, въпреки трудностите и разочарованията, които я съпътстват. Бъдете добри и човечни.

Comments are closed.