Короната на симулационните образователни технологии в медицината се намира в Пловдив

Най-иновативната образователна структура и заслужен повод за гордост на Медицински университет – Пловдив е  Медицинският Симулационен Тренировъчен Център (МСТЦ). За петгодишния период от създаването си Центърът беше оборудван с най-модерна техника и успя да се утвърди като първокласна обучителна база, призната и от Американския Колеж по Хирургия (American College of Surgeons – ACS), най-голямата професионална организации на хирурзи в света. МСТЦ получи максималната степен на програмна акредитация – Комплексен Образователен Институт към ACS, за период от 5 години.  Той е единственият в Източна Европа и един от шестте признати от ACS в цяла Европа.

Симулационният център е оборудван с гама от апарати, простиращи се от таск-тренажори за овладяване на ежедневни процедури и манипулации до невероятно реалистични кибернетични манекени, използвани за трениране на клиничното мислене и развиващи способностите за вземане на решения. Венецът на МСТЦ са най-авангардните симулатори за виртуална реалност в областта на ендоскопията, артроскопията, лапароскопската, ендоназалната и очна хирургии, инвазивната кардиология и т.н. При избора им определящи винаги са били иновативността, безкомпромисното качество и авторитетът на компаниите-производители. „Нашият симулационен тренировъчен център е не само първият в страната, но е оборудван и с последно поколение високотехнологични манекени, хирургични и ендоскопски симулатори за обучение на студенти”, коментира председателят на Общото събрание на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, дмн. В центъра се провеждат както редовни упражнения на студенти от  III до V курс, така и свободно-избираеми занимания по специалности. На сайта на МУ – Пловдив съществува специално разработена електронна система за записване в различните образователни форми. За последната година в Симулационния център са осъществени над 340 обучения, 32 семинара с електронни стандартизирани пациенти, 2 национални уъркшопа, организирани по линия на Студентски съвет  и една научно-практическа конференция. Катедрата по Педиатрия и медицинска генетика на МУ – Пловдив, която се явява една от най-ангажираните и активни потребители на МСТЦ, използва центъра дори за провеждане на част от практическия си изпит. През Симулационния център преминават и голяма част от общопрактикуващите лекари, специализиращи Обща медицина.

Постиженията на МУ – Пловдив в областта на симулационното обучение са високо оценени от министрите на здравеопазването и образованието и науката, еврокомисар Мария Габриел, д-р Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазване към 44-то НС, както и от редица международни делегации. Постепенно и другите висши медицински училища в страната се приобщиха към идеята за въвеждане на симулационно обучение, като сериозни инвестиции в тази насока бяха направени в МУ – Варна, МУ – Плевен и Медицински факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Симулатори за виртуална реалност бяха закупени и от някои клинични бази на МУ – София.

Медицинският университет – Пловдив ще инициира създаването на междууниверситетски клъстер с фокус върху медицинските симулационни технологии. Директорът на МСТЦ, проф. Благой Маринов е категоричен, че „в областта на симулационното обучение се оформи една посветена академична общност, отправила взор към бъдещето на медицинското образование – смяна на досегашната парадигма за обучение на бъдещите лекари при леглото на болния с нова, акцентираща на процедурната компетентност, без да е компрометирана сигурността на пациентите”.

Уникалната материална база на МСТЦ привлича специалисти от цял свят. Организират се научни събития, като станалата традиционна конференция, посветена на симулационното обучение в медицината. Още от дебюта си тя е с широко международно участие. В нея са взели участие двама почетни председатели на ACS – проф. Карлос Пелегрини и проф. Ричард Сатава, председателят на международния комитет на ACS-AEI – проф. Евангелос Георгиу, както и гост-лектори от САЩ, Великобритания, Португалия, Гърция и Израел, като са представили най-новите достижения в областта на симулационното обучение, роботизираната хирургия и оценката на стреса сред хирурзите.

МСТЦ на МУ-Пловдив е обърнат с лице към бъдещето, с лице към студентите и преподавателите, търсещи съвършенство. Популяризират се и се провеждат обучения по ендоскопски техники, които в България се извършват само от преподаватели в МСТЦ. В условията на пандемия и ограничен физически достъп масово се приложиха няколко онлайн форми на преподаване, които вече бяха възприети от преподавателите в Симулационния център. Сред тях са водещите в света интерактивни среди за работа с виртуални пациенти – CyberPatient и BodyInteract. През 2020 г за първи път беше проведен курс за хирургичен шев и възли за студенти по авангардната методика – онлайн коучинг.

В МСТЦ носят отговорността на единствения и най-голям, сертифициран Симулационен център в България. В сложната епидемична обстановка от последните месеци в отговор на запитвания от студенти по медицина от другите медицински училища в страната бяха осъществени няколко pro bono обучения. Това спомогна за издигането на авторитета на Симулационния център на МУ – Пловдив, както и за затвърждаване на лидерските му позиции. От МСТЦ поддържат и собствен канал в Youtube на български и английски език, така че още повече хора да имат достъп до качествени обучителни материали.

Tags: 

Comments are closed.