Да почитаме царицата-милосърдна сестра Елеонора Българска!

Нейният живот и дело при всички случаи са безпримерни в цяла Европа.

При всички случаи тя е единствената царица-милосърдна сестра, която не само е обучила на това благородно дело над 300 жени, но и го е прилагала над ранените и болни (от холера и тиф!) наши войници в Балканската и Междусъюзническата война, без ни най-малко да се страхува за самата себе си. А те с любов и признателност я наричат “Белият ангел с Червения кръст”.  Основава женското дружество “Самарянка” и фонд към Министерството на просвещението “Царица Елеонора”. По времена битката в Кресненското дефиле вместо да се подчини на заповедта на своя съпруг цар Фердинанд да бъде спасена, а ранените – оставени на милостта на враговете, храбро отговаря: “Аз съм царицата и тук аз заповядвам”; нарежда на батареята да ги прикрива, докато санитарните оли се изтеглят. Неслучайно тя е единствената българка-носителка на Военен орден за храброст.

Нещо повече. С даровете и средствата, получени при сватбата ѝ с цар Фердинанд, построява Детския санаториум за костно-ставна туберкулоза в Евксиноград, подпомага сирачета и ветерани от войната, глухонеми деца. Спасява средновековната Боянска църква от разрушение – дава пари за възстановяването ѝ и построява нова, недалече от нея. Завещава там да бъде и погребана.

Вазов я възпява:

“Жена венценосна, сестра милосърдна,

сестра на героите из боя жестоки,

Царице, ти любов си победна,

душа, изтъкана от чувства високи.”

 

Колцина от нас знаят името ѝ? Елеонора Каролина Гаспарина Луиза, принцеса Райс цу Кьостриц; иначе казано – царица Елеонора Българска, втората съпруга на овдовелия цар Фердинанд, който се е държал пренебрежително към нея. Родена на 22 август 1860, починала от рак на стомаха в манастир “Св. Димитър” в Евксиноград.на 12 септември 1917 г., оплакана от целия народ.

Комунистите оскверняват гроба на благодетелката, премахват името ѝ от улици, наречени на нея. Има ли смисъл да обсъждаме черната неблагодарност; привикнали сме ѝ…

 

Нашето предложение към БАСЗГ е:

Да обявят датата на кончината на Царицата-милосърдна сестра Елеонора за Ден на българските медицински сестри. Да, техният Световен ден е 12 май, когато честват Флорънс Найтингейл (1820 – 1910), създателката на сестринството. Но нека си имат и свой професионално-съсловен празник.

Изберете българското, мили наши момичета!!

Comments are closed.