Прочетено

“Разбирам добре здравния министър, който днес трябва в крачка да решава какво да прави. Затова тръгва на проверки и е готов да облича бялата престилка и призовава и депутатите-лекари да го направят. Но този комсомолски ентусиазъм не ни трябва. Сега трябва много мисъл. Пропилени бяха 6 месеца, в които МЗ не си е свършило работата. Смисълът беше да се защитят хората, да се разпише ред, по който те да знаят какво да правят. Когато има ред, финансирането може да бъде направено, поне в НЗОК знаят как. НЗОК не са отговорни за епидемия, това е отговорност на държавата. Парите са достатъчно, но при така разписани мотиви не знаем за какво да се използват. Трябва да се направи карта как пациентът да се придвижва и да стига най-лесно до съответния специалист и болница. Сега в една болница се лекуват и леки, и тежки случаи на Ковид-инфекция, а трябва пациенти с по-леко протичащо заболяване да се лекуват в по-малки болници, където не се изисква мощна реанимация.”

Д-р Румяна Тодорова, бивш управител на НЗОК.

“Няма да се колебая ако има хора, които са превишили правата си и не са си изпълнили задълженията, да си понесат съответните наказания. Не очаквайте да кажа в момента кой е виновен, напротив – ще изчакам проверките и всеки, който е превишил правата си, ще си понесе отговорността. Няма да има галеници.”

Министър проф. Костадин АНГЕЛОВ, в. “Форум медикус”/6 ноември 2020 г.

 

Обсъждане. Ще възразим на д-р Тодорова; не сме забелязали, че “НЗОК знаят как”. От дълги години наред тези монополисти знаят само как хаотично да раздават пари. Знаят също за недофинансирането на някои КП за сметка на други свръхфинансирани, но си траят. Парите също не са достатъчно – ние сме с най-ниския дял от БВП за здравеопазване (винаги около 4,3%). За тежките случаи си има реанимации; никой не знае дали леките изведнъж няма да преминат в тежки. Иначе е абсолютно права за закъснението в МЗ. Ексминистърът-счетоводител Ананиев така и не разбра, че отговаря за здравеОПАЗВАНЕТО; да оставим настрани лъжите му, че прави реформа на реформата, че ще даде методика за заплатите на сестрите и пр. От него – и от никой друг! – министър Ангелов трябва да потърси отговорност! И то – за държавна измяна!

Comments are closed.