На прага на 2021

Човек трябва да бъде доволен от всичките си години, щом е жив и здрав.

Но с какви добри чувства да изпратим емблематичната 2020?

“20-20”, както я наричаше президентът-смешник, който във всъпителното си слова на първия си (слава, Богу, единствен) мандат повтаряше папагалски: как през “20-20” влаковете ще пътуват с 200 клм в час и редица подобни фантасмагории, чието осъществяване ни най-малко не зависи от тази институция.

Изпращаме една необичайна, много мрачна, тягостна и толкова тъжна “20-20”.

Ще я запомним с невиждана в съвременния свят пандемия от една досега непозната мутация на отдавна познат безобиден вирус. (Нали и ХИВ, от рода на сапрофитните лентавируси разтърси света с проклятието на Любовта – СПИН?) Сигурно и през 1346-7 г. така са се бояли да се здрависат, дори да се погледнат в очите венецианците по времето на Чумната епидемия?!

И – толкова хаос, такива разнопосочни, често прпотиворечащи си наредби откъм МЗ. Да, положението е досега непознато, но защо се сменяха през 24 часа? (Конфузиите са описани в книгата ми “Весел лекарски Декамерон по време на Коронавирус”.)

Но най-лошото, кошмарното: над 4600 заразени (до 28 ноември) колеги. И 25 починали!! Досега тази касапница бе непозната, освен по време на войните с коремния тиф. Защо е станала тази трагедия (боим се да предвидим, че няма да е последна.)? Кой е виновен: не можем да се пазим, нямаме лични средства, дезинфектанти?

Но Животът трябва да възтържествува!

Изберете живота!!

 

Надяваме се, че няма да пропуснате да се абонирате и през 2021 г. за в. “Български лекар”; това се извършва във всеки пощенски клон в страната; кат. № 113; цената е повече от символична – 8,40 лв – и ще го получавате, ако е казал Господ (а той от 1993 г. дсега бе добър с него и Редколегията) в края на всеки месец.

 

Спорна да е 2021 година!!

И Бог да ни пази – всички нас и майка България!!

Comments are closed.