Пет хиляди за лекар в Елхово

3500 – за сестра, 2500 за санитарки

Четири хиляди заплата за лекари със специалности по вътрешни болести, кардиология, нефрология и пулмология твърдо обещават от Общинска болница – Елхово. Как са намерили тези пари, какви финансови еквилибристики са правили, не ми е ясно. Може би е помогнала Общината. Както казва министърът: “Тристълбово заплащане” – демек от държавата, Общината и Касата. Като се добавят и хилядарката за работа с Ковид-пациенти и изчисленията за специалност и прослужени години, сумата далеч надвишава 5000 лв.

Обещаната основна заплата за сестра е 3 500, за санитарка – 2 500 лв.

Значи – можело, а?

Само че досега няма кандидати… Защото бонусите се отнасяли само за времето на епидемията. Като отмине тя – пак по 8-900 лв. Сигурно ще изгонят колегите и от обещаните “общежития” (но те нали са за студенти? Сигурно имат предвид апартаменти за лекарите).

И 10 000 ще давате, още преди епидемията да е отминала, уважаеми другари и господа българи-политици и държавници, ама парите хора не могат да доставят, нито леглата – сами да лекуват, а линейките – да преглеждат… Легла в празните хотели – колкото искате, но без персонал и оборудване, само за преспиване.

От половин век ви пишем за недостига и мизерните заплати на лекарите и сестрите; бомбардираме премиери и министри с предупреждения и предложения – глас в пустиня.

 

Оголихме селата и малките градчета откъм медицински персонал; на път сме да унищожим и Областните болници, дето ги наричахме (а те наистина бяха) гръбнакът на българското здравеопазване. С разните проклятия на Медицината като “нива на компетентност”, “лимити”, “клинични пътеки”. И по тези въпроси сме се произнасяли. Полза – нулева.

 

Не, ни най-малко не злародстваме, че сме познали и посочили нещо, което всички много ясно го виждат, дори и без да са с медицинско образование и опит.

Напротив – тъжно ни е.

За всички нас. И за Майка България.

Comments are closed.