Човеколюбие

И през новата 2010 г. продължаваме да поддържаме рубриката ни “Приз Човеколюбие”, съвместна проява с Програма “Хоризонт” на БНР. 

За м. януари с отличието удостояваме, с дълбока скръб, искрени съболезнования и благодарност, родителите на Александър Сапунджиев – Стефка и Иван Сапунджиеви от гр. Велико Търново, които разрешиха да бъдат трансплантирани сърцето, черният дроб и бъбреците му; така спасиха 4 български граждани. (28-годишният младеж бе починал малко преди Нова година от 2 последователни инсулта.) Проф. Генчо Начев, доц. Никола Владов (също носители на Приз “Човеколюбие” от м. г.) така и не можаха да посрещнат Нова година по домовете си, оперирайки от 22 ч на 31 декември до обед на 1 януари, но се справиха успешно; благодари ли им някой държавник – на тях, и на всеотдайните трансплантолози?!

С потрес научихме, че използваният за толкова благородни цели труп бил върнат на благородните му родители напълно гол, обвит само в найлон… И чак след намесата на премиера, на тях поне им били възстановени разноските по погребението му.

Напълно подкрепяме подготвяното в Закона за трансплантации допълнение, че разноските по погребенията на донорите трябва да бъдат за сметка на държавата.

Когато обаче се ползват само трупни тъкани, обработващите ги фирми трябва да бъдат задължени да осигурят тези разноски.

    Ххх

Посланичката на Финландия у нас, Нейно Превъзходителство Таря Лайтиайнен, дарила кръв за болен българин.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.