Да въведем холистична /цялостна, личностна/ медицина

На вниманието на Министър проф. К. АНГЕЛОВ;

УС на БЛС;

Председател на БЛС д-р Ив. Маджаров;

Ректорски съвет на МУ – Пловдив;

Централна Комисия по професионална етика при БЛС

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

 

Неслучайно определението на СЗО за здраве е: пълно отсъствие на телесни, психични и социални проблеми. Затова и медицината трябва да е холистична /цялостна, личностна/, а не само тясно специализирана.

  1. Всичко започва от профилактиката и здравната просвета, която е напълно занемарена в училищата. Трябва да я провеждаме сред нашите деца: да не пушат, да не пият, да не се дрогират, да не затлъстяват, да не са агресивни, да не се самоубиват. В този период на демографски срив всяко българско дете трябва да ни е мило и свидно; да не загубим нито едно!

Да предложим на Инспекторите по образование в областните градове кратък курс по Здравно-духовна култура за разпространение сред учениците.

Имам и готов текст, на базата на сертифицираното от МОН през 2099 г. учебно помагало за здравна и сексуална култура “Здравна азбука”.

Така, със здравно-духовната култура и просвета ще започнем цикъла Холистична /цялостна, личностна/ медицина„

 

  1.  Да внушим на студентите-медици кратичките принципи, които сме извлекли от живота и дейността на великия проф. Чилов:

Уважавай Живота;

Грижи се за Болния като за свой близък;

Почитай Колегата;

Всеки Човек има право да боледува и оздравява, да страда и умира с Достойнство.

Да им предложим да изучават “Кратка история на медицината и лекарска етика”, он-лайн /вече е качена на сайта на МУ – Пловдив/ и като монография /преиздавана е два пъти, пак със съдействието на МУ – Пловдив/.

 

  1. По време на прегледа на болния да се наблегне изключително на анамнезата; тя е в основата на диагностиката. Да бъде не само с пропедевтична, но и със социална насоченост: в какви условия живее, може ли да си позволи закупуване на лекарствата и питателна храна. Лекарят лекува не само тялото, но и душата; те живеят и умират заедно.

 

  1. Как пациентът ще се възстанови след лечението /балнеосанаториуми, здравно-духовен туризъм – с посещение на храмове и параклиси; да не забравяме Вярата – тя също има лечебен ефект/.

 

Надяваме се на Вашето мнение относно предложението ни.

Tags: , , ,

Comments are closed.